thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
35min
Czas całkowity
35min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Czerwona soczewica z ziemniakami i feta

  • 180 g czerwonej soczewicy, suszonej, około 1 szklanka
  • 1 papryka czerwona
  • 4 ziemniaki, średnie
  • 2 cebule, małe lub 1 duża
  • 2 ząbka czosnek
  • 2 łyżki koncentrat pomidorowy
  • 1 puszki pomidory, krojone
  • 800 gramów bulionu, warzywny lub mięsny
  • 1 szczypty pieprz cayenne, mielony
  • 2 liście liść laurowy, suszony
  • 2 łyżeczki tymianek, suszony
  • sól i pieprz, do smaku
  • 1 łyżeczki przyprawa uniewersalna, do smaku
  • 150 gramów ser feta, pokruszony

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Soczewicę dokładnie wypłukać i odłożyć. Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki. Umieścić w naczyniu miksującym rozdrobnić: 4 sek. obroty 4, odłożyć do miseczki. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki ok 4 cm, umieścić w naczyniu miksującymi rozdrobnić: obroty 4 na 4-5 sek. odłożyć do miseczki
  2. W naczyniu miksujacym umieścić cebulę i czosnek, rozdrobnić: obroty 5 na 4 sek. Zdjąć pokrywę i kopystką zdjąć cebulę z bocznych ścian naczynia, dodać 3 łyżki oliwy. Nastawić TM na temperature 100 stopni, 3 minuty, obroty wsteczne 0,5
  3. Dodać przecier pomidorowy, paprykę, pieprz cayenne, ustawić na temperature 100 stopni, 2 minuty, obroty wsteczne 0,5
  4. Wlać bulion, dodać soczewicę i ziemniaki, liść laurowy, tymianek, pomidory z puszki, posolić i popieprzyć do smaku, gotować w temp 100 stopni obroty wsteczne 0,5 ok 17 min do miękkości ziemniaków, zamiast miarki na pokrywę nałożyć koszyczek.
  5. Podawać z pokruszonym serem feta bądź serem wędzonym

    Smacznego tmrc_emoticons.-)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Czerwona soczewica z ziemniakami i fetą

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy