thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 9
thumbnail image 10
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8 thumbnail image 9 thumbnail image 10
Czas przygotowania
35min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • 400 g. mąki pszennej
  • 15 g. oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
  • 1 szczypta cukru, (na drożdże)
  • 15 g. drożdży świeżych
  • 2 miarki thermomix ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli

Farsz

  • 10 kawałków suszonego pomidora z oliwy
  • 200-300 g. sera żółtego
  • 1 łyżka przyprawy do pizzy
  • spora szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 bakłażan
  • 1 pierś drobiowa, (w kawałkach 7-10mm)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • SILPAT® - mata do pieczenia
    SILPAT® - mata do pieczenia kup teraz
  • Ben - płaska forma kamionkowa
    Ben - płaska forma kamionkowa kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowania
  1. 1) Pierś z kurczaka kroimy w kawałki 7-10 milimetrów.

    2) Przyprawiamy mięso (solą, łyżeczką papryki suszonej, odrobiną ostrej papryki, przyprawą do pizzy) - umieszczamy w miseczce i zawijamy folią. Pozostawiamy w lodówce aby nabrała smaku. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.

    3) Bakłażan kroimy w centymertowej grubości plastry, układamy na desce do krojenia i posypujemy solą. Po kilku minutach na plastrach zrobią się krople, które usuwamy papierowym ręcznikiem (pozwala to usunąć goryczkę z bakłażanów). Dalej kroimy bakłażan w kostkę ok. 1 cm

    4) Do suchego naczynia miksującego na wirujące noże (obroty 6) wrzucamy obrany ząbek czosnku. Wyłączamy thermomix dodajemy wcześniej przygotowany bakłażan, 2 łyżki oliwy z oliwek i przyprawy z pozycji "farsz". Podduszamy (Obroty 1, czas ok. 5 min, temp. 90 stopni). Podduszony farsz wyjmujemy do miseczki odstawiamy na bok.

    5) W czasie gdy bakłażan dusi się na patelnię wrzucamy wcześniej przygotowaną pierś z kurczaka z łyżką masła i podduszamy (przyprawiamy solą, pieprzem, papryką pikantną). Wysmażamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

    6) Do suchego naczynia miksującego na wirujące noże (obroty 6) wrzucamy kostki żółtego sera (1-2 cm). Miksujemy 5-10 sek. (powstanie rozdrobniony ser, który dodamy później jako element wypełnienia calzone).

    7) Suszone pomidory z oliwy - kroimy na drobne kawałeczki.

    Wszystkie tak otrzymane składniki umieszczamy w miseczkach i przystępujemy do przygotowania ciasta.

     

     

  2. Ciasto
  3. W naczyniu miksującym umieszczamy wszystkie składniki w kolejności podanej w przepisie (pozycja CIASTO). Ważne aby sól była jak najdalej od drożdży, a cukier wylądował na drożdżach.

    Wyrabiamy ciasto. (Najpierw obroty 6, czas 15 sek. , dalej obroty Interwał czas 2-3 minuty). Wyrobione ciasto wyjmujemy z naczynia miksującego i dzielimy na 10 równych części. Z każdej z nich uformujemy jeden pierożek calzone.

     

  4. Wałkujemy każdą z części ciasta na owal grubości ok. 3-5 milimetrów. Na środku układamy wcześniej przygotowany farsz (rozdrobniony ser żółty, kurczak, bakłażan, pomidory suszone i ponownie ser żółty).

  5. Zamykamy pierożek i dokładnie zawijamy brzegi. Można to zrobić dekoracyjnie lub po prostu dociskając widelec po brzegach ciasta.

  6. Calzone wypiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 8-12 minut. (aż się zarumienią, zależy od metody wypiekania i piekarnika). Najlepsze jakie udało się u mnie wykonać pieczone były na kamieniu granitowym do pizzy - są wtedy chrupkie i ładnie wypieczone od spodu i od góry.

     

     

  7. Smacznego!

Porady

Calzone podajemy na ciepło z sosem (pomidorowy lub innym ulubionym sosem do pizzy), dobrze komponuje się też surówką z roszpunki lub rukoli. Jako dodatek można też zastosować różne kiełki - wypełnią smaki i doskonale udekorują potrawę.

 

Oczywiście zachęcam do eksperymentów z farszem tmrc_emoticons.-)Zróbcie i pochwalcie się swoimi wersjami.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Calzone - włoski klimat na stole

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: