thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
1 słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
  • TM 21
opublikowany: 03/12/21
zmieniono dnia: 03/12/21

Składniki

AJVAR - BAŁKAŃSKA PASTA, DIP

AJVAR

  • 4 porcje papryki, czerwone
  • 2 porcji bakłażan
  • olej
  • sól
  • 15 porcji ząbków czosnku, - cała główka czosnku
  • 1 łyżki Miód
  • 2 łyżki ocet jabłkowy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, do smaku
  • pieprz, mielony, do smaku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Piekarnik nastaw na 200°C

    👍🏻
  2. Papryki umyj, przekrój na pół, wytnij gniazda; bakłażana umyj odetnij końcówki i przekrój go na pół

    👍🏻
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj na papierze odrobinę oleju i rozłóż na niej papryki, oraz bakłażany – skórką do góry

    👍🏻
  4. Całość polej olejem, rękami wmasuj olej, tak aby każde warzywo było natłuszczone; posyp całość solą

    👍🏻
  5. Wstaw blachę z warzywami na 30 minut do piekarnika

    👍🏻
  6. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki. Zostaw papryki upieczone w piekarniku – do ostygnięcia, a bakłażana wyciągnij i łyżką wyciągnij miąższ ze skóry

    👍🏻
  7. Wyciągnij papryki z piekarnika i przy użyciu ostrego nożyka podważaj skórkę i pociągnij do końca, będzie odchodzić praktycznie sama

    Filmik instruktażowy ➡ https://luksusowakuradomowa.com/pieczona-papryka/

    👍🏻
  8. Do miski THERMOMIXA – włóż obrane bakłażany i papryki

    👍🏻
  9. Dodaj przeciśniety przez praskę czosnek, miód, ocet, oliwę i sól i pieprz i zblenduj wszystko razem na dość gładką masę, ale nie zupę - dosłownie kilka chwil, prędkość 8

    👍🏻
  10. Sprawdź jak Ci ajvar smakuje, być może będziesz chciał/a dodać nieco więcej octu i soli

    👍🏻
  11. Ja już na tym etapie wyjadam ajvar, ale faktycznie jeszcze lepszy jest po paru godzinach spędzonych w słoiku w lodówce

    Ps. Na wierzchu słoika możesz polać trochę oliwą

    👍🏻

Porady

1. Tak przygotowany ajvar możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, w lodówce, do około 2 tygodni.

2. Jeśli chcesz zawekować ajvar, to przemyśl sprawę, zanim zaczniesz go miksować i:

➡ zamiast oliwy z oliwek – użyj oleju słonecznikowego
➡ nie dodawaj czosnku, ponoć źle się przechowuje w ajvarze
➡ zrób podwójną porcję i przełóż raczej do kilku mniejszych słoików
przechowuj zawekowany ajvar do 6 miesięcy!

3. Więcej o tym, jak jeść ajvar znajdziesz tutaj: https://luksusowakuradomowa.com/ajvar/

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

AJVAR - BAŁKAŃSKA PASTA, DIP

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: