thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
37h 0min
Czas całkowity
37h 0min
porcja/porcje/porcji
60 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
  • TM 21
opublikowany: 05/12/21
zmieniono dnia: 05/12/21

Składniki

CIASTO NA PIEROGI IDEALNE

  • 500 g mąka pszenna, do typu 650, przy czym poznańska (typ 500) oraz szymanowska najbardziej polecane
  • 50 g masło klarowane, (ghee) albo zwykłe masło ➡ MIĘKKIE
  • 2 porcji żółtko
  • 1 porcji jajko
  • 1 łyżeczki sól
  • 200 g woda, 👉🏻 LETNIA

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wrzuć do miski robota i nastaw na 6 minut/ugniatanie Ciasto"Ciasto"


    👉🏻
  2. Wyciągnij ciasto, zrób z niego kulę, przykryj ściereczką i daj ciastu odpocząć jakieś 30 minut (ale nie więcej)



    👉🏻
  3. Po tym czasie zabierz się do wałkowania, wykrawania, nałożenia farszu, lepienia, gotowania …. i smakowania

Porady

1. Ciasto zaraz po wyrobieniu może być delikatnie “mokre”, ale poradzisz sobie przy wyciąganiu go z misy. Delikatnie oprósz mąką i odstaw je na odpoczynek, bo warto! Po około 30 minutach odpoczynku (ale nie więcej), ciasto się robi przecudnie elastyczne i dzięki temu praca z nim to sama przyjemność. Idealnie się wałkuje, nie musisz mieć wytrenowanego 💪🏻

2. Ciasto znajdziesz również na stronie

https://luksusowakuradomowa.com/seria-thermomix-podstawy-ciasto-na-pierogi/

3. Przygotowane pierogi można zamrozić!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

CIASTO NA PIEROGI IDEALNE

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: