- TM 6
- TM 5
- TM 31
Składniki
FAWORKI, CHRUŚCIKI BEZGLUTENOWE
- 240 gramy mąka bezglutenowa, mieszanka do ciast użyłam Schara do makaronów
- 1/3 łyżeczki proszek do pieczenia, bezglutenowy
- 120 gramy ser ricotta, lub gęsta śmietana, lub gęsty jogurt
- 20 gramy masło
- 20 gramy rum
- 5 porcji żółtko
DO POSYPANIA
- Cukier puder
DO SMAŻENIA
- smalec
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wszystkie składniki na faworki wrzuć do miski robota i nastaw na 2-3minuty/knead (czyli funkcja ugniatanie, interwał "Ciasto" )
Stolnicę posyp mąką i połóż na niej ciasto. Pomóż sobie silikonową szpatułką, rozwałkuj ciasto na cienko
Potnij ciasto na paski o szerokości około 2-3 cm
Następnie, każdy pasek na krótsze paski około 9-10 cm
Na środku każdego kawałka natnij nożem otwór, około 2 cm
Chwyć kawałek z dziurką i przez nacięty otwór przeciągnij jeden koniec chruścika
W garnku podgrzej kostki smalcu, gdy będzie on wystarczająco gorący – wrzucaj faworki, tak aby się nie dotykały, pilnuj by się nie przypaliły, po chwili przewróć delikatnie widelcem na drugą stronę
Gdy obie strony będą złociste, wyciągnij faworki na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym
Przełóż na talerz docelowy i posyp cukrem pudrem
Porady
Moim zdaniem optymalna temperatura smażenia chruścików to około 160 – 170 stopni.
Jeśli używasz maszynki do robienia makaronu to znacznie przyspieszysz czas produkcji chruścików – przeciągnij ciasto kilka razy przez maszynkę, dobrze obsypując mąką (bezglutenową)
https://luksusowakuradomowa.com/faworki-bezglutenowe-przepis-thermomix-lidlomix/ więcej na tej stronie!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?