thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
6 osoba/osoby
Poziom
Trudny

Składniki

CIASTO LEKKO GRYCZANE

  • 220 gramy mąka pszenna, do typu 550
  • 30 gramy mąka gryczana
  • 110 gramy masło, w temperaturze pokojowej
  • 2 porcje jajko
  • 1 szczypty sól
  • 1 łyżki woda, ciepła

MINCEMEAT

  • 4 porcji jabłka, kwaśne
  • 100 gramy rodzynki
  • 100 gramy żurawina, suszona
  • 100 gramy jagody inkaskie suszone, czyli tak zwany physalis suszony, jeśli nie znalazłaś/eś to podmień na dodatkowe rodzynki, lub żurawinę
  • 50 gramy morele, suszone, bez pestek, pokrojone na mniejsze części
  • 50 gramy figi, suszone, pokrojone na mniejsze części
  • 3 łyżki nalewka, o smaku owocowym - wiśniowym, albo morelowym, albo inny alkohol
  • 150 gramy cukier, może być trzcinowy
  • 2/3 łyżeczki cynamon, mielony
  • 1 szczypty gałka muszkatołowa, mielona

WĄTRÓBKA

  • 1 łyżki masło
  • 1 porcji cebula
  • 300 gramy wątróbki
  • sól, do smaku
  • pieprz, mielony, do smaku

DO POSMAROWANIA CIASTA

  • 1 porcji żółtko

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    CIASTO LEKKO GRYCZANE
  1. Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do miski robota i nastaw na 20 sekund/prędkość 5
  2. Wyciągnij ciasto z miski, uformuj kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, ale jeśli możesz, to na całą noc

    👉🏻
  3. MINCEMEAT
  4. Jabłka umyj i obierz z gniazd. Nie obieraj ze skórek, wrzuć do miski robota i nastaw na 4 sekundy/prędkość 4
  5. Dodaj pozostałe składniki na mincemeat na 40 minut/prędkość 1/obroty wstecz Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /90°C
  6. W połowie czasu zajrzyj, czy się nie przypala dno miski robota - jeśli tak, dodaj odrobinę wody, lub alkoholu

    👉🏻
  7. WĄTRÓBKA
  8. W tym czasie na patelni rozpuść masło, podsmaż cebulkę aż się zeszkli, dodaj umytą i pokrojoną na kawałki wątróbkę - podsmaż aż się zarumieni
  9. MINCEMEAT oraz wątróbkę wymieszaj delikatnie razem łyżką

    👉🏻
  10. DO DZIEŁA
  11. Piekarnik nastaw na 180°C
  12. Ciasto podziel na dwie części w stosunku 3/4 oraz 1/4

    Większą część rozwałkuj na okrąg o średnicy Twojej formy plus ranty, czyli około 27-28 cm i wyłóż nią spód formy
  13. Wyłóż teraz mieszankę mincemeat oraz wątróbki, dokładnie wyrównaj i przyduś łyżką
  14. Pozostałą część ciasta rozwałkuj na okrąg o średnicy formy + trochę na wykrojenie gwiazdek itd (około 26 cm)
  15. Przykryj ciasto z farszem i dokładnie zawiń przy bokach i upewnij się, że ciasto jest dokładnie zamknięte, zrób nożem kilka delikatnych otworów na wierzchu
  16. Wyłóż na wierzch wykrojone kształty świąteczne i posmaruj całość rozbełtanym żółtkiem
  17. Wstaw do piekarnika na około 30 minut
  18. Gotowe!!!!!!!!!!! Podawaj na ciepło! Na przykład z sosem z pomarańczy

Porady

WYPOSAŻENIE DODATKOWE
➡ folia spożywcza
➡ patelnia
➡ regulowana forma do ciasta okrągła – rant cukierniczy – minimum 4 cm wysoki
lub
➡ forma do ciasta ok 24-26 cm średnicy
➡ foremki do pierniczków



Proponuję byś ciasto oraz mincemeat przygotował/a sobie dzień wcześniej, a resztę zrobiła tuż przed podaniem

Więcej o cieście przeczytasz tutaj https://luksusowakuradomowa.com/placek-swiateczny-z-watrobka-drobiowa-przepis-thermomix/

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

PLACEK ŚWIĄTECZNY Z MINCEMEAT I WĄTRÓBKĄ DROBIOWĄ

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: