![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/2asdm8er-64f85-685427-f60be-zqkdy7p9/e5bb4289-4e2e-4c82-a730-57425d8a0985/main/szybki-chleb-orkiszowy.jpg)
- TM 6
- TM 5
- TM 31
Składniki
SZYBKI CHLEB ORKISZOWY
- 200 g woda, do 500 g - w zależności od potrzeby
- 15 g drożdże świeże
- 500 g MĄKA ORKISZOWA
- 1 łyżki ocet jabłkowy
- 10 g sól
OPCJONALNIE
- 100 g pestki dyni
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Jesli chcesz użyć pestek dyni, to conajmniej 3 godziny wcześniej namocz je w miseczce z wodą
👇🏻Do miski robota kuchennego wlej 100 ml wody, wrzuć drożdże i nastaw na 2 minuty/ 37°C/prędkość 2
👉🏻Po tym czasie wrzuć do miski mąkę orkiszową, zamknij pokrywę, ale zdejmij miarkę i nastaw na 3 minuty/ugniatanie ciasta
"Ciasto"
👉🏻Przez otwór w pokrywie wlej ocet, wsyp sól.
Przygotuj sobie resztę wody. Jeszcze nie wiem, ile dokładnie jej użyjesz ale około 200 -300 g.
Powoli, bardzo powoli dolewaj ciepłą wodę bacznie obserwując ciasto wewnątrz miski. Rób to etapami, obserwując w międzyczasie, czy ciasto się razem grupuje. Gdy będzie się właśnie grupować, przestań dolewać wody i patrz, czy robi się jednolita masa, w miarę zbita. Jeśli tak przestań dolewać wody i daj dokończyć robotowi pracę
👉🏻Po skończonym czasie ugniatania, otwórz pokrywę, sprawdź jak wygląda ciasto. Powinno być jędrne, ale nie suche. Trochę powinno przypominać konsystencją i wyglądem – puree ziemniaczane. Jednocześnie nie powinno być zanadto błyszczące i wilgotne (jeśli jest takie dodaj łyżeczkę mąki
👉🏻JEŚLI UŻYWASZ PESTEK DYNI TO:
Odcedź pestki z dyni i wrzuć je do miski robota kuchennego i nastaw go na 3 minuty/prędkość 3/obroty wstecz"Obroty wsteczne"
👉🏻Nastaw piekarnik na 200°C (bez termoobiegu)
👉🏻Blaszkę do babki wysmaruj porządnie masłem i posyp semoliną, albo bułką tartą i przełóż do niej ciasto
👉🏻Wstaw chleb do piekarnika i wypiekaj około 30 minut
👉🏻Po tym czasie otwórz piekarnik i postukaj chleb drewnianą łyżką, jeśli słyszysz pusty dźwięk i jednocześnie czujesz, że zewnętrzna skórka jest twardawa – to znaczy, że chleb jest gotowy, jeśli nie dodaj parę minut
OPCJONALNIE (ale wtedy chleb nie będzie aż taki szybki ;) )
SZYBKI CHLEB ORKISZOWY
Porady
🛑 Jeśli nie masz świeżych drożdży to sprawdź jak przeliczyć świeże na suche tutaj 👉🏻 https://luksusowakuradomowa.com/drozdze-swieze-suche/
A więcej o tym jak różni się praca z mąką orkiszową od pracy z mąką pszenną poczytasz sobie tutaj: https://luksusowakuradomowa.com/szybki-chleb-orkiszowy/
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?