thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
opublikowany: 12/10/21
zmieniono dnia: 12/10/21

Składniki

SZYBKI CHLEB ORKISZOWY

  • 200 g woda, do 500 g - w zależności od potrzeby
  • 15 g drożdże świeże
  • 500 g MĄKA ORKISZOWA
  • 1 łyżki ocet jabłkowy
  • 10 g sól

OPCJONALNIE

  • 100 g pestki dyni

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    OPCJONALNIE (ale wtedy chleb nie będzie aż taki szybki ;) )
  1. Jesli chcesz użyć pestek dyni, to conajmniej 3 godziny wcześniej namocz je w miseczce z wodą

    👇🏻

  2. SZYBKI CHLEB ORKISZOWY
  3. Do miski robota kuchennego wlej 100 ml wody, wrzuć drożdże i nastaw na 2 minuty/ 37°C/prędkość 2

    👉🏻

  4. Po tym czasie wrzuć do miski mąkę orkiszową, zamknij pokrywę, ale zdejmij miarkę i nastaw na 3 minuty/ugniatanie ciasta Ciasto"Ciasto"

    👉🏻

  5. Przez otwór w pokrywie wlej ocet, wsyp sól.


    Przygotuj sobie resztę wody. Jeszcze nie wiem, ile dokładnie jej użyjesz ale około 200 -300 g.

    Powoli, bardzo powoli dolewaj ciepłą wodę bacznie obserwując ciasto wewnątrz miski. Rób to etapami, obserwując w międzyczasie, czy ciasto się razem grupuje. Gdy będzie się właśnie grupować, przestań dolewać wody i patrz, czy robi się jednolita masa, w miarę zbita. Jeśli tak przestań dolewać wody i daj dokończyć robotowi pracę

    👉🏻

  6. Po skończonym czasie ugniatania, otwórz pokrywę, sprawdź jak wygląda ciasto. Powinno być jędrne, ale nie suche. Trochę powinno przypominać konsystencją i wyglądem – puree ziemniaczane. Jednocześnie nie powinno być zanadto błyszczące i wilgotne (jeśli jest takie dodaj łyżeczkę mąki

    👉🏻

  7. JEŚLI UŻYWASZ PESTEK DYNI TO:

    Odcedź pestki z dyni i wrzuć je do miski robota kuchennego i nastaw go na 3 minuty/prędkość 3/obroty wstecz Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"

    👉🏻

  8. Nastaw piekarnik na 200°C (bez termoobiegu)


    👉🏻

  9. Blaszkę do babki wysmaruj porządnie masłem i posyp semoliną, albo bułką tartą i przełóż do niej ciasto

    👉🏻

  10. Wstaw chleb do piekarnika i wypiekaj około 30 minut


    👉🏻

  11. Po tym czasie otwórz piekarnik i postukaj chleb drewnianą łyżką, jeśli słyszysz pusty dźwięk i jednocześnie czujesz, że zewnętrzna skórka jest twardawa – to znaczy, że chleb jest gotowy, jeśli nie dodaj parę minut

Porady

🛑 Jeśli nie masz świeżych drożdży to sprawdź jak przeliczyć świeże na suche tutaj 👉🏻 https://luksusowakuradomowa.com/drozdze-swieze-suche/


A więcej o tym jak różni się praca z mąką orkiszową od pracy z mąką pszenną poczytasz sobie tutaj: https://luksusowakuradomowa.com/szybki-chleb-orkiszowy/

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: