thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
10min
porcja/porcje/porcji
8 słoik/słoiki/słoików
Poziom
--

Składniki

  • 750 g papryki czerwonej
  • 70 g papryka chili serrano
  • 1/2 słoiki przecieru pomidorowego
  • 6 ząbka czosnku
  • 100 g cukru
  • 0,125 litra oleju
  • 0,06 litra octu (1/4 szklanki)
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe małe
  • 2 łyżeczki soli (dałam morską)
  • 1 bakłażan (opcjonalnie)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Oba rodzaje papryki obrać z gniazd nasiennych. Włożyć do naczynia miksującego.

    Rozdrobnić 10 s./obr.5. Dodać olej i ocet. Gotować 17 min./100°C/obr.2.

    Dodać resztę składników. Gotować 25 min./100°C/obr.2.

    Gorące wkładać do czystych małych słoiczków, zakręcić i odwrócić dnem do góry. Po 2 godzinach gotowe!

    opcja II: bakłażan przekroić wzdłuż na pół, posolić, odstawić na 30 min. następnie opłukać z soli, wytrzeć i ułożyć przecięciem do góry w żaroodpornym naczyniu. Polać 3 łyżkami oleju. Upiec przez 40 min. w temp. 180°C. Wydrążyć miąższ ze skorki i włożyć wraz z papryka do naczynia miksującego. Dalej postępować jak wyżej.

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sos paprykowy AJWAR

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?