











- TM 5
Składniki
WYPEŁNIENIE
- cynamon do smaku
- 6 dużych jabłek
CIASTO
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 70 g cukru + 2 łyżki do posypania jabłek
- 2 żółtka
- 200 g masła
- 375 g mąki pszennej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Krok - 1
Krok - 2
Krok - 4
Krok - 7
Krok - 8
Krok - 9
Porady
Pierwszy kawałek ciasta z takiej formy ciężko wyciągnąć, bo ciasto jest kruche, ale pyszne, u mnie zawsze się znajdzie chętny smakosz, który zje ten pierwszy kawałek. Z kolejnymi radzę sobie tak, że nożem okrajam brzeg formy a dwoma widelczykami wyciągam kawałek ciasta
Oczywiście fajna byłaby forma "z rozsuwanymi bokami" - ale radzę sobie jak mogę z tym co posiadam
Można górę ciasta przyozdobić paseczkami z ciasta zamiast łatek, tworząc kratkę
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przepis rewelacja
Dobre!
po włożeniu do pieca zauważyłem że nie dodałem cukru do ciasta, o ja gapa...
Ta tarta jest super. Polecam goraco
Pycha i szybka do zrobienia! Oboje z mężem jesteśmy fanami szarlotek i lubimy opcje szybkie
niestety, albo stety, jak szybko się robi, tak szybko i szarlotka znika! Polecam ten przepis!
Zrobiłam
prosta, smaczna, jablka w roli głównej (nie lubię gdy jest za dużo ciasta). Polecam przepis.
Kocham wszystkie tarty, a tą najbardziej!
Mniam,mniam,mniam. Pychotka. Polecam
Superrrr
Pewnie też spróbuję wersji z innym składem w środku
pigwa 
Po raz kolejny zrobiłąm tartę z tego przepisu. Tym razem zamiast jabłek użyłam owoców pigwy i moreli z nalewki. Tarta wyszła rewelacyjna. Polecam.