thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
5 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

10 sztuk pulpecików

  • 2 ząbki czosnku (3 mniejsze)
  • 1 jajko kurze
  • 1/2 bułki poznańskiej czerstwej (lub innej pszennej)
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 3 gałązki koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego TM
  • 500 g mięsa z udźca bez skóry i kości
  • 1 cebula

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    KROK - 1
  1. Przygotowujemy składniki.

    (wykonywałam to w wersji dla drugiego dania - w koszyczku buraczki)

     

  2. Do naczynia miskującego wrzucamy listki natki pietruszki i koperku.

    Siekamy 3s/obr.8

  3. Rozdrobnione zioła kopystką przekładamy do małej miseczki.

  4. Moczymy bułkę w zimnej wodzie. Gdy namoknie, wyciskamy tmrc_emoticons.)

    Cebulę kroimy na kawałki.

    Podobnie mięso.

    Obieramy czosnek

  5. Do naczynia miskującego wrzucamy cebulę i czosnek. Rozdrabniamy 3s./obr.5. Kopystką zgarniamy z boków naczynia i czynność powtarzamy - 3s./ obr.5

  6. KROK - 2
  7. Do naczynia miskującego wkładamy kawałeczki mięsa. Rozdrabniamy 15s. obr. 7-8

  8. Zgarniamy kopystką z boków naczynia i ponownie rozdrabniamy 8s/obr. 8

  9. Dodajemy wyciśniętą od wody bułkę, cebulę, posiekane zioła, jajko.

  10. Dodajemy 1 łyżeczkę koncentratu bulionu i sól oraz pieprz do smaku

  11. Mieszamy 20s. obr. 3

    Jeśli są większe kawałki mięsa - rozdrabniamy 10s. obr. 8.

  12. Tak powstałą masę przekładamy do miski za pomocą kopystki

  13. Możemy tradycyjnie formować, czyli mocząc dłonie w wodzie i turlając wcześniej urwaną część masy.

    Lub tak...

    jak w dzieciństwie "robiło się babki w piaskownicy" tmrc_emoticons.;)

  14. Moczymy miarkę w garnuszku z wodą. Nabieramy masy.

  15. Dociskamy do brzegów naczynia, by pozbyć się nadmiaru i moczymy dłoń w wodzie, po czym dociskamy od góry miarki, aby masamocno się związała.

  16. Obracamy miarkę i układamy pulpeciki na VAROMIE.

  17. KROK - 2 (Z DODATKAMI, JAKO II DANIE)
  18. U mnie w części dolnej Varomy miałam ziemniaki-ja tu porcja dla 2osób tmrc_emoticons.), oczywiście może być ich więcej tmrc_emoticons.)

  19. W koszyczku miałam buraczki.

    Po ugotowaniu wyjąć koszyczek za pomocą kopystki, wystudzić.

    Można po ostudzeniu podawać pokrojone w talarki, półksiężyce lub spiralki utworzone w sposób taki sam jak obiera się np. jabłko tmrc_emoticons.)

  20. GOTOWE :)
  21. SMACZNEGO !!!

Porady

SMACZNEGO tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

PULPECIKI DROBIOWE Z ZIOŁAMI

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: