- TM 5
Składniki
farsz
- 100 g szpinaku
ciasto
- 12 g masła
- 125 g mleka
- 50 g wody
- 65 g mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wkładamy masło - rozstapiamy 1 min./70stopni/obroty 2.
Dodajemy mleko,wodę, mąkę, jajko i szczyptę soli (odrobina). Miksujemy 20s./obr.4/
Szpinakowi usuwamy ogonki z listków. Wkładamy na 1 min. do wrzątku i hartujemy go zimną wodą. Najlepiej wykonać to na sitku - przelać można wrzątkiem i potem szybciutko zimną wodą.
Ciasto ma konsystencję płynnej śmietany - NIE DOSYPYWAĆ MĄKI
Szpinak kroimy w paseczki i dodajemy do powstałego ciasta.
Lejemy na patelnię ciasto ze szpinakiem. Smażymy ok. 2 minut na jednej stronie i 1 min. na drugiej
Krok - 2 ... I GOTOWE
KROK - 1 (3 sztuki naleśników, po 1,5 na porcję)
Porady
Naleśniki można podać z gulaszem w środku
SMACZNEGO!!!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze (2)
Dziękuję! Przepis jest świetny.
Na razie dodałam połowę szpinaku, ale zblendowałam go z ciastem by przemycić mojemu 3-latkowi. Wyszły pyszne zielone naleśniki, które zostały pochłonięte
Następnym razem zrobię bez blendowania, bo pięknie wyglądają na zdjęciu. Pozdrawiam!
pyszne wykorzystałam mąkę pełnoziarnistą