thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
2 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

dresing

  • 1 plastry cytryny
  • 1 plaster pomarańczy (reszta z połówki, by wycisnąć sok)
  • 5 g oliwy z oliwek

Potrzebne

  • 1 jajko
  • 2 garście sałat mix
  • 1/2 pomarańczy
  • 1/2 marchewki
  • 2 małe polędwiczki z piersi z kurczaka (lub 1 mały filet)
  • szczypiorek
  • odrobina czerwonej papryki (ok. 10g)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Gotujemy jajko i dusimy mięso.

    Do naczynia miksującego wlewamy 400 g wody. Wkładamy koszyczek a w nim jajko. Na górę kładziemy Varomę z polędwiczką z kurczaka (na dolnej części), którą wcześniej opruszamy przyprawami wg uznania (u mnie przyprawa do kurczaka).

    Włączamy 14 min./Varoma/obr. 1.

    Mix sałat kładziemy na talerzu.

    Pomarańczę obieramy i kroimy w plastry, a potem na małe cząstki. Nakładamy na liście sałat.

    Marchewkę kroimy cienkie w paski. Dodajemy na tależ.

    Kroimy paprykę czerwoną w kostkę i szczypiorek.

    Gdy skończy się czas gotowania jajka wyciągamy koszyczek z jajkiem za pomocą kopystki i wkładamy pod zimną wodę. Obieramy kroimy na ćwiarki. Kładziemy po 1/2 jajka na porcję.

    Sprawdzamy czy filet się dobrze udusił (zależy od grubości), jeśli nie, to zostawiamy go jeszcze na 5 min./Varoma/obr.1.

    Następnie zdejmujemy z Varomy i kroimy w plastry. Kładziemy na środek sałatki. Posypujemy papryką i szczypiorkiem.

    Dresing wykonujemy w sposób następujący. Wyciskamy sok z pozostałości pomarańczy i sok z 1 plastra cytrryny, dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek i polewamy sałatkę tmrc_emoticons.)

    Gotowe tmrc_emoticons.)

Porady

SMACZNEGO! tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

KOLOROWA SAŁATKA Z POMARAŃCZĄ I KURCZAKIEM

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: