- TM 5
Składniki
CIASTO
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 70 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 120 g oleju rzepakowego
- 4 dojrzałe banany (średnie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksujacego włożyć 4 banany i zrobić z nich gładką masę. Wykonałam to zwiększając obroty do 5 przez parę sekund.
Następnie dodać olej, jajka i również zwiększając obroty do 5 miksowania parę sekund.
Dosypać mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Wyrabiamy 2 min/"Ciasto" .
Nagrzewamy piekarnik góra -dół na 180 stopni.
Kopystką zgarniamy brzegi naczynia z mąki w dół i ponownie wyrabiamy. Ciasto wyszło dość gęste.
Wlewamy do foremek ( u mnie było tyle że było go praktycznie po szczyt foremek).
Wkładamy do pieca i pieczemy ok. 30-35 minut, aż zaczną się rumienić
Sprawdzamy wykałaczką - gdy sucha, wyciągamy.
Dzięki bananów są puszyste ale i lekko wilgotne po ostudzeniu
WYRABIANIE
Porady
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Piekłam w piekarniku z termoobiegiem bo tylko taki mam i po 30 min patyczek był mokry wiec jeszcze 10 min zaczęłam. Dalej jest mokry wiec dałam spokój bo zewnątrz są już twardawe. Wiec one takie troszkę mokre są? Czy naprawdę suchy całkiem patyk? Czy powinnam piec w niższej temperaturze? Pomocy
Właśnie trafiła do piekarnika druga partia Upiekłam je z cukrem trzcinowym. Nie są przesłodzone, to dla mnie duży plus.
Ostrzegam, ciasto jest niesamowicie puszyste i miękkie. Jeśli zależy Wam na muffinach w jakimś ciekawym kształcie (ja na przykład użyłam foremek w kształcie małych sówek), to wybierzcie inne, bardziej zbite, twardsze babeczki.
Ja z pewnością je powtórzę w zwykłych, okrągłych foremkach i z dodatkiem czekolady albo żurawiny
Smakowite
Bardzo smaczne. Polecam!
wypróbowane smakowały bardzo, młodzież preferuje nadziewane czekoladą
Are you sure to delete this comment ?