Składniki
Masa serowa
- 80 dag sera białego
- 1 szklanka cukru
- 25 dag masła
- 4 żółtka
- 2 budynie bez cukru i 0,5 szklanki mleka
Ciasto
- 35 dag margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 9 jaj
- 9 łyżek oliwy
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 kisiel wiśniowy
- 0,5 szklanki suchego maku
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Umyć i wytrzeć do sucha czystą ściereczką.
Założyć motylek. Wlać białka i ubić je na sztywną pianę 6-7 min./ obr. 4.
Podzielić je na 4 części i dodać do każdego talerza z ciastem. Następnie po kolei dodawać do jednego talerza mak, do drugiego wiórki kokosowe, do trzeciego kakao, zaś do czwartego kisiel wiśniowy. Ciasta wymieszać w talerzach i rozkładać na przemian na blaszce. Piec w 170 st. C, termoobieg, około 40-45 minut.
Ciasto przekroić na dwie równe połowy.
Z wyjąć motylek. Dodać masło i je roztopić 90 st. C /2 min / obr. 4-5. Dodać ser, cukier i żółtka. Zagotować powstałą masę 90 st. C / 5 min. / obr. 4-5. W szklance rozrobić budynie i wlać je do gotującej się już masy. Można wtedy zwiększyć obroty TM. Ciepłą masę rozłożyć na jedną warstwę ciasta i przykryć drugą częścią.
Cztery smaki z masą serową
Porady
Do mast serowej można dodać skórkę z pomarańczy.
Ciasto można polać polewą lub posypać cukrem pudrem
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ciasto jest pyszne. Zwłaszcza na drugi dzień
Jestem Agata
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.
Antoine de Saint-Exupéry
Akurat to ciasto często piekę, ale w trzech smakach,no i oczywiście pod inną nazwą z masą budyniową
Spróbuję także i tej wersji,bo ciasto jest pyszne i wszystkim smakuje! Polecam
WYGLADA APETYCZNIE ,wypróbuje
Agatko muszę to ciasto wypróbować
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Agatko wygląda pysznie dodaje do zrobienia
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję