Składniki
zapiekanka
- bułka tarta, do obsypania formy
- łyżka masła, oraz masło do wysmarowania formy
- cebula, pokrojona w części
- 0,5 szklanki śmietany
- ok. 80-100 sera żółtego
- 250 g sera bialego
- 1 szklanka kaszy kukurydzianej
- sól, pieprz i galka muszkatałowa, do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Formę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Układać warstwę ugotowanej kaszy kukurydzianej, ser biały, posolić, popieprzyć, następna warstwa kaszy kukurydzianej. Na wierzch posypać startym żółtym serem.
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć cebulę, miksować 3s/obr.5, w razie czego czynność powtórzyć. Kopystką zgarnąć cebulę ze ścianek. Dodać śmietanę wymieszać 6s/obr.2. Śmietanę z cebulą wylać na wierzch zapiekanki. Posypać gałką muszkatałową.
Wstawić do nagrzanego piekarnika temp. 170 st.C, funkcja termoobieg, czas pieczenia 30 min.
Można zjeść samą lub podać z surówką.
Zapiekanka z kaszy kukurydzianej z białym serem
Porady
Ugotuj kaszę: na 1 szklankę kaszy potrzeba 2 szklanki wrzącej wody. Dodać do wody szczyptę soli i łyżkę masła. Gotuj na małym ogniu lub do chwili wchłąnięcia wody ok. 10-15 min.
Przepis z opakowania Kaszy Sante.
Ser biały można zastąpić bryndzą,a ser żółty - oscypkiem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze