Składniki
ciasto
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, może być kropla zapachu waniliowego
- 2 jajka
- 120 g mleka
- 20 g wody,wrzątek
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 120 g masła, pokrojonego w kawałki
- 150 g cukru lub cukru pudru
- 1/2 łyżeczki sody oczysz.
- 12 kostek gorzkiej czekolady
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st.C. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami.
Do "Blokada naczynia miksującego" wsypać cukier, zemleć 10s/obr.10, przełożyć do innego naczynia, odstawić - można pominąć ten krok jeżeli mamy zrobiony wcześniej w TM cukier puder.
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć masło, rozpuścić 4min/70 st.C/obr. 1, przełożyć do innego naczynia, odstawić na okolo 5 min. W tym czasie dokładnie rozpuścić kawę w gorącej wodzie.
Do "Blokada naczynia miksującego" wlać mleko, przestudzone masło i rozpuszczoną kawę, dodać jajka, wymieszać 10s/obr.4.
Dodać cukier puder, cukier waniliowy, mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę wymieszać 5s/obr. 4.
Do każdej papilotki nakładać po łyżce ciasta, na środku układać po kawalku czekolady i uzupełniać ciastem.
Piec ok. 20-25 min w 180 st.C - funkcja termoobieg.
Muffinki podawać ciepłe lub ostudzone
Muffinki Kawowe
Porady
Można rozpuścić w wodzie więcej kawy, wtedy muffinki będą miały intensywniejszy kawowy smak.
Przepis z kalendarza termomix na 2014rok.
Moja zmiana to zamiast 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka proszku, 0,5 łyżeczki sody.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
muffinki są przepyszne. Spokojnie można dodać mniej cukru. Zrobiłam z czekoladą karmelową - niebo w gębie