Składniki
ciasto
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, może być kropla zapachu waniliowego
- 2 jajka
- 120 g mleka
- 20 g wody,wrzątek
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 120 g masła, pokrojonego w kawałki
- 150 g cukru lub cukru pudru
- 1/2 łyżeczki sody oczysz.
- 12 kostek gorzkiej czekolady
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st.C. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami.
Do "Blokada naczynia miksującego" wsypać cukier, zemleć 10s/obr.10, przełożyć do innego naczynia, odstawić - można pominąć ten krok jeżeli mamy zrobiony wcześniej w TM cukier puder.
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć masło, rozpuścić 4min/70 st.C/obr. 1, przełożyć do innego naczynia, odstawić na okolo 5 min. W tym czasie dokładnie rozpuścić kawę w gorącej wodzie.
Do "Blokada naczynia miksującego" wlać mleko, przestudzone masło i rozpuszczoną kawę, dodać jajka, wymieszać 10s/obr.4.
Dodać cukier puder, cukier waniliowy, mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę wymieszać 5s/obr. 4.
Do każdej papilotki nakładać po łyżce ciasta, na środku układać po kawalku czekolady i uzupełniać ciastem.
Piec ok. 20-25 min w 180 st.C - funkcja termoobieg.
Muffinki podawać ciepłe lub ostudzone
Muffinki Kawowe
Porady
Można rozpuścić w wodzie więcej kawy, wtedy muffinki będą miały intensywniejszy kawowy smak.
Przepis z kalendarza termomix na 2014rok.
Moja zmiana to zamiast 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka proszku, 0,5 łyżeczki sody.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
muffinki są przepyszne. Spokojnie można dodać mniej cukru. Zrobiłam z czekoladą karmelową - niebo w gębie
Are you sure to delete this comment ?