Składniki
ciasto
- 0,5 łyżeczki soli
- 100 g zielonych oliwek, bez pestek, mogą być rownież czarne oliwki
- 120 g masła
- 2 szczypty pieprzu mielonego
- 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę
- 140 g mleka
- 240 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st.C - funkcja termoobieg. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami.
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć oliwki, rozdrobnić 3s/obr. 4, sprawdzić stopień rozdrobnienia, ewentualnie czynność powtórzyć. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc maslo, rozpuscić 4 min/70 st.C/obr. 1.
Dodać mleko i jajka, wymieszać 5s/obr. 4
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, zioła prowansalskie, sól, pieprz i rozdrobnione oliwki, wymieszać 4s/"Obroty wsteczne" /obr. 4
Muffinki z fetą i oliwkami
Porady
Przepis pochodzi z kalendarza termomix 2014.
Zamiast zielonych oliwek można dodać czarne - muffinki będą mniej słone. Można zrezygnować z 0,5 lyżeczki soli do ciasta.
Zamiast 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dałam 1 łyżeczkę proszku i 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Muffinki wg przepisu bardzo smaczne.Faktycznie słone ale jak kto lubi, zarówno dorosłym jak i dzieciakom smakowały!Polecam
Zrobiłam..dupy nie urywa
Edek z krainy kredek