![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/aj3164g7-8db9f-579036-cfcd2-yyedj8g6/8d346590-c86f-489f-88eb-588129f6b896/main/wspanialy-sledz.jpg)
Składniki
Sałatka
- 2 łyżki śmietany
- natka z pietruszki
- sok z połowy cytryny
- płaska łyżka musztardy
- łyżka oliwy
- 4 łyżki majonezu
- łyzka kaparów
- strąk konserwowej papryki
- 4-5 łyżek groszku konserwowego
- 1 mały ugotowany burak
- 2 średnie cebule
- 6 płatów śledziowych solonych
- pieprz, papryka słodka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Umyte płaty śledziowe skrapiamy sokiem z cytryny i smarujemy musztardą. Wstawiamy do lodówki.
Cebulę wkładamy do
"Blokada naczynia miksującego" rozdrabniamy 4s/obr. 6. Przekładamy do innego naczynia i zalewamy oliwą. Odstawiamy na 15-20 minut.
Buraka i paprykę kroimy w kostkę. (Można rozdrobnic w TM, wszystko zależy od gusta jedzących).
Do
"Blokada naczynia miksującego" wkładamy kilka gałązek pietruszki. Rozdrabniamy 3-4s/ obr. 8-9. Do
"Blokada naczynia miksującego" dodajemy majonez, śmietanę i przyprawy, mieszamy 8s/obr. 5. Kopystką zgarniamy ze ścianek sos, dodajemy pokrojonego buraka, paprykę, cebulę z oliwą, groszek i kapary, mieszamy 8s/
"Obroty wsteczne" /
"Mieszanie" .
Filety śledziowe pokrojone w dzwonka, układamy na półmisku i zalewamy sosem. Na godzinę wstawiamy do lodówki.
Wspaniały śledź
Porady
Śledzie tak przygotowane można przechowywać do 5 dni w lodówce.
Śledzie można namoczyć w zimnej wodzie, żeby nie były tak słone.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Witam,
dodałam informację o śledziach solonych. Śledzie są pyszne. Wszyscy na święta się nimi zachwycali
Polecam!
Jestem Agata![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.
Antoine de Saint-Exupéry
W przepisie jest informacja o śledziach solonych
Przepis polecam na wspaniałego śledzika, bo jest pyszny
Dziękuję i pozdrawiam ![Love Love](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/love.png)
proszę umieścić informację czy śledzie mają być solone czy marynowane...?
Robiłam już takie śledzie pod czerwoną pierzynką , ale bez groszku i papryki
. Na pewno wypróbuję ten przepis. ![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Are you sure to delete this comment ?