Składniki
Sałatka
- 2 łyżki śmietany
- natka z pietruszki
- sok z połowy cytryny
- płaska łyżka musztardy
- łyżka oliwy
- 4 łyżki majonezu
- łyzka kaparów
- strąk konserwowej papryki
- 4-5 łyżek groszku konserwowego
- 1 mały ugotowany burak
- 2 średnie cebule
- 6 płatów śledziowych solonych
- pieprz, papryka słodka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Umyte płaty śledziowe skrapiamy sokiem z cytryny i smarujemy musztardą. Wstawiamy do lodówki.
Cebulę wkładamy do "Blokada naczynia miksującego" rozdrabniamy 4s/obr. 6. Przekładamy do innego naczynia i zalewamy oliwą. Odstawiamy na 15-20 minut.
Buraka i paprykę kroimy w kostkę. (Można rozdrobnic w TM, wszystko zależy od gusta jedzących).
Do "Blokada naczynia miksującego" wkładamy kilka gałązek pietruszki. Rozdrabniamy 3-4s/ obr. 8-9. Do "Blokada naczynia miksującego" dodajemy majonez, śmietanę i przyprawy, mieszamy 8s/obr. 5. Kopystką zgarniamy ze ścianek sos, dodajemy pokrojonego buraka, paprykę, cebulę z oliwą, groszek i kapary, mieszamy 8s/"Obroty wsteczne" /"Mieszanie" .
Filety śledziowe pokrojone w dzwonka, układamy na półmisku i zalewamy sosem. Na godzinę wstawiamy do lodówki.
Wspaniały śledź
Porady
Śledzie tak przygotowane można przechowywać do 5 dni w lodówce.
Śledzie można namoczyć w zimnej wodzie, żeby nie były tak słone.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Witam,
dodałam informację o śledziach solonych. Śledzie są pyszne. Wszyscy na święta się nimi zachwycali Polecam!
Jestem Agata
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.
Antoine de Saint-Exupéry
W przepisie jest informacja o śledziach solonych Przepis polecam na wspaniałego śledzika, bo jest pyszny Dziękuję i pozdrawiam
proszę umieścić informację czy śledzie mają być solone czy marynowane...?
Robiłam już takie śledzie pod czerwoną pierzynką , ale bez groszku i papryki . Na pewno wypróbuję ten przepis.
Are you sure to delete this comment ?