Składniki
Marynowane czereśnie
- goździki, kilka sztuk
- 1000 g czereśni
- 1 łyżki imbiru mielonego, lub imbiru świeżego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Czereśnie układamy w słoikach, dodajemy goździki i imbir.
Zalewa: 1/4 l wody, 1/4 szklanki octu 10%, 40 dkg cukru, szczypta soli.
Wszystkie składniki wlewamy do naczynia miksującego i włączamy funkcję Varoma (temp. aż dojdzie do 100 st.C i bedzie widać, że cukier się rozpuścił)
Czereśnie w słoikach zalewamy zalewą. Pasteryzujemy 15 - 20 minut.
Marynowane czereśnie
Porady
W zależności od ilości sloików proporcjonalnie zwiększamy ilość składników zalemy.
Przepis z zeszytu mojej mamy
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Mam pytanie, czy czereśnie mają być wydrylowane czy z pestkami?
Ciekawe czy octem jabłkowym mozna zastąpić ten zwykły ?
Z czym to się je? Jako przekąska czy jak?
Do każdego słoika po 1 goździku i cienkim plasterku imbiru lub więcej jeżeli lubisz bardziej intensywny smak.
Jestem Agata
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.
Antoine de Saint-Exupéry
Na jakich obrotach Varoma? 1czy soft? Czy do każdego słoika po łyzce imbiru? Wygląda smakowicie .
Aż dojdzie do 100 st.C i bedzie widać, że cukier się rozpuścił.
Niedawno otworzyłam pierwszy słoiczek... pycha czereśnie, a ten syrop...
Jestem Agata
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.
Antoine de Saint-Exupéry
Varoma na ile czasu?
Pomysł fajny, ja również nie jadłam takich czereśni .Warto spróbować. Dodaję do wypróbowania.Pozdrawiam
Nigdy nie jadłam marynowanych czereśni dodaje do wypróbowania
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
wygląda smakowicie, ciekawe jak smakuke, muszę spróbować Uwielbiam goździki
Człowiek jest wart tyle, ile warte są jego słowa...
Are you sure to delete this comment ?