Składniki
MUSZTARDA
- 1000 g gruszek
- 80 g gorczycy
- 3 g ziaren pieprzu, - 10 ziaren pieprzu
- 1/4 butelki octu jabłkowego, - 1/4 SZKLANKI!!!!!!
- 1 łyżeczki kolendry
- 2 łyżeczki soli
- 2 liście liście laurowe
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 g goździki, 4 szt GOŻDZIKÓW
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazda i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. /30 min.
2. Przyprawy (gorczycę, kolendrę, gożdziki, pieprz, sól, cukier, liście laurowe) umieśćić "Blokada naczynia miksującego" /2-3s./"Obroty wsteczne" obr.10, przesypać do małego rondelka dodać ocet i zagotować mieszając, gotować ok 2-3 min.
3. Miękkie uprażone w piekarniku gruszki, włożyć do "Blokada naczynia miksującego" /5s/"Obroty wsteczne" obr.6-7 dodać ugotowaną z octem gorczyce i wymieszac 3-4 s/"Brak obrotów wstecznych" obr. 4-5
3. Nakładać do słoiczków i pasteryzować przez ok. 20 min.
Można dosolić do smaku albo dodać cukru trzcinowego/ wg upodobań.
Po ostudzeniu wstawić do lodówki, idealna do jedzenia po 2-3 dniach.
Porady
Gorczyce można rozdrobnić w mniejszym lub większym stopniu, w zalezności od upodobań.
Gorczyca wchłonie cały ocet, wyjdzie z tego papka po ugotwowaniu i to dodac do gruszek.
Idealne do mięs i wędlin.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Super ciekawe! Napewno wypróbuje na święta
Are you sure to delete this comment ?