Składniki
kapusta
- 4 goździki
- 1 łyżeczki soli
- 1 łyżki cukru
- 30 g smalcu
- 250 g czerwonego wina
- 50 g rodzynek
- 500 g czerwonej kapusty, pokrojonej w kawałki
- 40 g Suszonych śliwek, bez pestek
- 20 g czerwonego octu winnego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć śliwki, rozdrobnić 3s/obr. 7
2. Dodać kapustę, rozdrobnić 12s/obr.4 kopystką zgarnąć składniki ze ścianek na dno naczynia.
3. Dodać rodzynki, czerwone wino, smalec, cukier, sól oraz goździki, gotować 45min/100°C /"Obroty wsteczne" /obr.1
4.Dodać ocet, gotować 5 min/100°C /"Obroty wsteczne" /obr. 1 Przyprawić do smaku. Podawać na gorąco, jako dodatek do pieczeni i sosu.
Porady
Kapustę można przyżądzić bez smalcu. Podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Było smacznie
Rewelacyjna, rodzinka zajadała ze smakiem
Rewelacyjny przepis.
Zrobiłem do gęsi nadziewanej kaszą i goście byli zachwyceni.
Przepyszna, nie sądziłam, że będzie aż tak dobra, choć bałam się tej ilości wina i dałam tylko 175g plus resztę wody. Polecam i dziękuję za doskonały przepis.
Robiłam. Wyszła super. Bałam się tego wina no i nie miałam smalcu - zamiennik olej z oliwek. Smakowało wszystkim
Robiłam!!!Rewelacjyjna kapusta. Bałam się tego wina - ale zajadali się wszyscy.
Kapustka pyszna! nie miałam suszonych śliwek więc pominęłam je, dodałam jeszcze podsmażonego boczku z cebulką. Wyszło ekstra. Polecam!