Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
5
słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy
Składniki
Dżem czereśniowy
- 1500 g czereśni, świeżych
- 200 g cukru, można dać trochę mniej
- 1/2 cytryny, wyciśnięty sok (można dodać sok z całej cytryny)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Owoce umyć i wydrylować.
2. Wycisnąć sok z cytryny.
3. Do"Blokada naczynia miksującego" włożyć wydrukowane czereżnie, sok z cytryny i cukier.
4. Na pokrywie położyć varomę (tylko dolną część). Dzięki temu dżem nie zaleje nam thermomix'a podczas gotowania.
5. Ustawić 17 min. / obr. 1 / "Obroty wsteczne" .
6. Na koniec dżem zmiksować 30 sek. / 3-4 obr. (w zależności jak bardzo chcemy rozdrobnić owoce). Ten krok można pominąć jeśli chcemy mieć całe owoce.
7. Gorący przelać do słoików i postawić do góry dnem do wystygnięcia.
SMACZNEGO.
Porady
Brak.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Wszystko fajnie tylko jaka temperatura ????
100 stopni czy Varoma ????
Pozdrawiam...
Are you sure to delete this comment ?