Składniki
Letnie śmietankowe ciasto z truskawkami - moja wersja przepisu z cookidoo
- 500 g truskawek, świeżych, bez szypułek, pokrojonych w ćwiartki lub plasterki
- 130 g masła, pokrojonego na kawałki
- 230 g biszkoptow
- 50 g wody, gorącej
- 20 g żelatyny
- 500 g śmietany, 30%, (może być 36%)
- 70 g cukru
- 30 g cukru waniliowego, wykonanego w TM, (opcjonalnie)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Tortownicę (Ø 24 cm) posmarować masłem i obsypać bułką tartą, odstawić.
2. Do "Blokada naczynia miksującego" wsypać 70 g cukru, zmielić 20 s/obr. 10.
3. Na pokrywę naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej 300 g truskawek, odstawić. Pozostałe 200 g zostawić do udekorowania.
4. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć masło, roztopić 3 min/60°C/obr. 2.
5. Dodać biszkopty, rozdrobnić 20 s/obr. 5, masę przełożyć do tortownicy, wyrównać i lekko ugnieść powierzchnię.
6. Na pokrywę "Blokada naczynia miksującego" postawić miseczkę i odważyć do niej 50 g wody. Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia.
7. Założyć motylek. Do "Blokada naczynia miksującego" wlać śmietanę, ubijać na sztywno ok. 1 min/obr. 3-3,5 (trzeba kontrolować, żeby ze śmietany nie wyszło masło, czasem czas trzeba skrócić lub wydłużyć). Podczas ubijania dodawać stopniowo cukier puder, a gdy śmietana się ubije wlewać powoli żelatynę (warto dodać odrobinę bitej śmietany do żelatyny i wymieszać przed wlewaniem, by podczas dodawania jej nie zwarzyła nam się bita śmietana).
8. Do powstałej masy dodać 300 g truskawek. Wymieszać kopytską.
9. Krem równomiernie rozłożyć na warstwie biszkoptów.
10. Udekorować resztą truskawek (opcjonalnie można zrobić galaretkę i zalać nią owoce).
11. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Sposób przygotowania
Porady
Bita śmietana- śmietana musi być schłodzona, prosto z lodówki (jeśli jest upał warto włożyć naczynie na 15 min do lodówki by także się schłodiziło); trzeba ją kontrolować podczas ubijania; jeśli się zwarzy podczas dodawania żelatyny trzeba zblendowac cała masę i postępować dalej zgodnie z krokami- masa nie będzie już aksamitnie gładka, ale smak nadal będzie wyśmienity !!!
Tortownica- wielkość ok 25 cm; zamiast smarować masłem i obsypywać bułką tartą można wyłożyć papierem do pieczenia.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze