- TM 31
Składniki
- 4 bakłażany, (nie za duże)
- 200 g mięsa drobiowego, (filety lub podudzia bez kości)
- 150 g pieczarek
- 100 g groszku, zielonego, mrożonego
- 1 cebula, średniej wielkości
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 1 pomidor
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- zioła: oregano, bazylia
- pieprz, sól, papryka słodka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Bakłażany umyć przekroić wzdłuż i wyjąć środek (tam gdzie są pesteczki łyżeczką lub nożem ale nie przesadzić mają zrobić się łódeczki o grubości minimum 0,7 cm) posolić obficie i odstawić na minimum 15 min
2. Mięso pokroić na kawałki (nie za małe) i wrzucić na wirujące ostrza obroty 7 (filety są bardziej suche niż podudzia), wyjąć z Thermomixa
3. Cebulę pokroić na 4 i wrzucić na wirujące ostrza wraz z czosnkiem - obroty 5 czas 7s - wyjąć
4. Włożyć do naczynia pieczarki i zmiksować obroty 3 czas 5s - wyjąć
5. Włożyć cebulę, wlać oliwę obroty 2 czas 1 min, temp. 90
6. Dołożyć pieczarki obroty 2 czas 1 min, temp. 90
7. Pomidora pokroić w grubą kostkę
8. Wrzucić mięso, posolić (szczypta) popieprzyć i dosypać po 1 łyżeczce ziół i papryki, wbić jajko, wyrobić za pomocą kopystki obroty 3
9. Dodać pomidora i groszek wymieszać kopystką farsz.
10. Bakłażany dokładnie zmyć z soli (dzięki niej tracą gorzki posmak), nałożyć farsz na całego bakłażana - nie tylko na kieszonkę,
11. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do podgrzanego piekarnika na 30 min* T 200C
*na 10 min przed końcem można położyć plasterki sera żółtego na farsz
w ten sam sposób można faszerować cukinię tylko należy dłużej trzymać je w soli - wtedy będą miękkie, do faszerowania najlepsze są proste cukinie bo łatwiej je zmieścić w naczyniu i się nie przewracają
Smacznego
ps zdjęcie wyszło całe szare
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?