- TM 31
Składniki
- Proszę podać składniki według następującego wzoru:
- 300 g szpinaku, (mrożonego) lub 500 g świeżego
- 80 g sera pleśniowego, z niebieską pleśnią(raczej ostrego w smaku)
- 2 ząbki czosnku, (małe lub 1 duży)
- sól pieprz
- płatki migdałowe
- opakowanie ciasta francuskiego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. wysmarować formę masłem i oprószyć mąką, położyć ciasto i wgnieść je dokładnie na ranty, najłatwiej obciąć nadmiar ciasta wystającego z formy za pomocą wałka "przejeżdżamy" po krawędzi. nadmiar. Ciasto oczywiście można zrobić samemu, ta wersja jest szybką wersją gdy goście nas zaskoczą.
2. Do naczynia wrzucić czosnek na wirujące ostrza - kilka sekund poz 4, wyjąć czosnek do z TM
3. Do TM włożyć szpinak (świeży lekko zmiksować) ustawić temperaturę ok 70C poz 3 ok 7 min (świeży ok 3-4), w zależności od użytego szpinaku czas gotowania może się trochę wydłużyć - aż szpinak się rozmrozi.
4. Dodać ser czosnek pół łyżeczki soli i pieprz (najlepiej świeżo mielony), 2 min T 80 C czas 2 min
5. Wyłożyć masę na ciasto, posypać płatkami migdałów
6. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200C piec ok 30 min (z termoobiegiem krócej, ja podczas pieczenia zmieniam kolejność grzania - najpierw górna i dolna grzałka na koniec tylko spód -wierzch dość szybko się zarumienia)
można podawać na ciepło i zimno
Smacznego
ps. Ja używam szpinaku mrożonego w liściach bo nie jestem fanką bardzo zmielonego, dlatego na tarcie także staram się by masa nie była bardzo mocno zmielona, ale można też bardziej rozdrobnić szpinak wtedy nadzienie jest bardziej jednorodne.
Jeśli ser jest za mało wyrazisty to można dodać łyżkę zmielonego ostrego parmezanu
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Proste i smaczne
Masz rację - wytestowałam z czosnkiem - od 10 lat używałam TM21 więc mam pewne przyzwyczajenia
zapraszamy do udziału w konkursie
Pozdrawiam Mixi
Brzmi bardzo smakowicie, chyba się skuszę... W TM31 nie trzeba niczego wrzucać na wirujące noże, nawet 1 ząbek czosnku świetnie sie rozdrobni - ja tak robie do sosu do pizzy.
Maks21
Brzmi bardzo smakowicie, chyba się skuszę... W TM31 nie trzeba niczego wrzucać na wirujące noże, nawet 1 ząbek czosnku świetnie sie rozdrobni - ja tak robie do sosu do pizzy.
Maks21