thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

  • Proszę podać składniki według następującego wzoru:
  • 300 g szpinaku, (mrożonego) lub 500 g świeżego
  • 80 g sera pleśniowego, z niebieską pleśnią(raczej ostrego w smaku)
  • 2 ząbki czosnku, (małe lub 1 duży)
  • sól pieprz
  • płatki migdałowe
  • opakowanie ciasta francuskiego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. wysmarować formę masłem i oprószyć mąką, położyć ciasto i wgnieść je dokładnie na ranty, najłatwiej obciąć nadmiar ciasta wystającego z formy  za pomocą wałka "przejeżdżamy" po krawędzi. nadmiar. Ciasto oczywiście można zrobić samemu, ta wersja jest szybką wersją gdy goście nas zaskoczą.

    2. Do naczynia wrzucić czosnek na wirujące ostrza - kilka sekund poz 4, wyjąć czosnek do z TM

    3.  Do TM włożyć szpinak (świeży lekko zmiksować) ustawić temperaturę ok 70C poz 3 ok 7 min (świeży ok 3-4), w zależności od użytego szpinaku czas gotowania może się trochę wydłużyć - aż szpinak się rozmrozi.

    4. Dodać ser czosnek pół łyżeczki soli i pieprz (najlepiej świeżo mielony), 2 min T 80 C czas 2 min

    5. Wyłożyć  masę na  ciasto, posypać płatkami migdałów

    6. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200C  piec ok 30 min (z termoobiegiem krócej, ja podczas pieczenia zmieniam kolejność grzania - najpierw górna i dolna grzałka na koniec tylko spód -wierzch dość szybko się zarumienia)

    można podawać na ciepło i zimno

    Smacznego

    ps. Ja używam szpinaku mrożonego w liściach bo nie jestem fanką bardzo zmielonego, dlatego na tarcie także staram się by masa nie była bardzo mocno zmielona, ale można też bardziej rozdrobnić szpinak wtedy nadzienie jest bardziej jednorodne.

    Jeśli ser jest za mało wyrazisty to można dodać łyżkę zmielonego ostrego parmezanu

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tarta szpinakowa

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?