thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
1 osoba/osoby
Poziom
Łatwy

Składniki

Risotto z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

  • 75 g szpinaku, (świeżego)
  • 180 g piersi z indyka, bez skóry, bez kości
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 30 g wody
  • 100 g ryżu parboiled
  • 6 pomidorów suszonych
  • 25 g cebuli
  • 1 łyżeczki koncentratu buliony drobiowego

=

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Do naczynia dodaj
  1. Na pokrywe naczynia miksującego postaw miske i odważ do niej 180g mięsa. Mieśo pokrój w kostkę i zamarynuj w ulubionych przyprawach.
  2. Do naczynia miksującego włóż 25g cebuli i 6 sztuk pomidorów suszonych odsączonych z oleju.
  3. Załóż miarkę na pokrywę naczynia misującego i rozdrobnij (obroty 5, 5 sekund)
  4. Składniki zgarnij kopystką na dno naczynia miksującego, dodaj 10g oliwy i duś 3 minuty w 120 st.C na obrotach wstecznych 1.
  5. Dodaj 100g ryżu, 200g wody, łyżeczkę koncentratu bulionu drobiowego, ciut soli i pieprzu.
  6. Na dolną część przystawki Varoma przełóż zamarynowane mięso. Nałóż przystawkę Varoma i gotuj całość przez 18 minut (Varoma, obroty wsteczne 1).
    Jeżeli po tym czasie ryż nadal będzie twardy to dolej ciut wody i wydłuż czas gotowania o kilka minut.
  7. Do naczynia miksującego dodaj ugotowane na parze mięso i 75g szpinaku.
  8. Gotuj przez 3 minuty (Varoma, obroty wsteczne 1).
  9. Danie wymieszaj, i posyp połówkami pomidorków koktajlowych.

Porady

Opcjonalnie dodaj zielone oliwki! tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Risotto z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy