- TM 21
Składniki
- 3 marchewki, (dość spore)
- 4 łodyżki selera naciowego, (z całej główki bierzemy nie więcej niż połowę)
- 1 cebula
- 1 strąk czerwonej papryki
- 0,5 puszki kukurydzy, w kolbach (lub 2 łyżki zwykłej )
- 50 g soczewicy, zielonej
- 2 kostki bulionowe, wołowe
- vegeta, sól, pieprz, papryka słodka w proszku
- łyżka oliwy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. cebulę posiekać na wirujących ostrzach 6s/poz 4
2. założyć motylek wlać po ściankach oliwę nastawić na 2min/poz 2 T 100C.
3. wyjąć motylek, marchew obrać i przekroić na pół, włożyć do TM 10s/poz 5
4. wsypać soczewicę i kukurydzę (w przypadku mini kolbek należy pokroić je na plastry dość grube) wlać 1,2l wody wrzucić kostki wołowe ustawić na 10 min/poz 2 T 100C
5. pokroić selera na plasterki, włożyć do TM i gotować zupę kolejne 15 min/poz 2 T 100C,
6. na ostatnie 5 min dorzucić paprykę pokrojoną w grubą kostkę
7. doprawić dużą ilością papryki, łyżką vegety i do smaku solą i pieprzem
uwagi:
Ja mam uczulenie na ziemniaki ale jeśli nie wyobrażacie sobie zupy bez ziemniaków to można je też dodać, trzeba tylko więcej wody wlać i dorzucić jeszcze jedną kostkę.
Zupę należy gotować do czasu kiedy soczewica będzie w miarę miękka.
Bardzo dobrym wariantem jest zastosowanie pikantnej papryki, wtedy najlepiej smakuje bardzo gorąca.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze