thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

Zakwas

  • 300 g mąki żytniej razowej, lub żytniej typ 720
  • 300 g letniej wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 100g mąki mieszamy z około 100g letniej wody tak, aby otrzymać papkę o konsystencji gęstej śmietany

     

    pozostawiamy w ciepłym miejscu na 24 godziny

     

    każdego kolejnego dnia dodajemy po 50 g mąki i tyle samo wody, do uzyskania tej samej konsystencji jak poprzednio

    czynność powtarzamy przez 4 kolejne dni

     

    Przepis na

    Chleb Pszenno-Żytni Razowy z Zaparką:

    //www.przepisownia.pl/przepisy/chleb-pszenno-%C5%BCytni-z-zapark%C4%85/445158

Porady

Gotowy zakwas powinien mieć galaretowatą konsystencję.

Do wypieku pierwszego chleba powinno się użyć więcej zakwasu, póżniej używamy około 50g. Niewykorzystany zakwas przechowujemy w lodówce.

Kwas zawarty w zdrowym pieczywie poprawia przyswajalność wapnia oraz żelaza. Kwas działa także leczniczo na stany zapalne żołądka i jelit.
Prawdziwy zakwas jest ubogi w kwasy fitynowe, dla organizmu człowieka jest to ogromny plus, ponieważ w ten sposób lepiej przyswaja mikro i makroelementy.

 

Przepis na Chleb Pszenno-Żytni Razowy z Zaparką:

//www.przepisownia.pl/przepisy/chleb-pszenno-%C5%BCytni-z-zapark%C4%85/445158

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zakwas żytni chlebowy najprostszy

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 11, 2017 at 18:36

    właśnie chcę zrobić ten zakwas tylko proszę oświeccie mnie

    Po 24 h gdzie dajemy ten zakwas? Zostawiamy w temp pokojowej czy do lodówki?

    A co po tych 4 dniach dalej karmimy codziennie?

  • listopada 26, 2015 at 10:46
    5.0

    Zrobiłam tem zakwas pare miesięcy temu i do dzis wychodzą na nim pyszne chlebki (piekę raz w tygodniu).

  • listopada 6, 2015 at 18:43

    Witam Wszystkich.

    Zaczelam eksperymentowac z chlebem na zakwasie. Pare dni temu nastawilam nowy rzut, i... no coz, prawde mowiac, musze sie przyznac ze opuscilam jedno dokarmianie. Nie wiem czy to wlasnie jest powodem, czy jakis inny nie przewidziany przeze mnie czynnik odegral tu role, ale cos jest nie tak. Moj zakwas po podkarmieniu po troche wiecej niz 24 godzinach, nabral zapachu lekko winnego. Teraz jednak czuc lekki zapach drozdzy. Czy jest to natarulane? Nie jestem pewna czy powinnam zaczac od nowa. Czy moze mi ktos poradzic czy powinnam sie go pozbyc i zaczac od nowa, czy jest to naturalna rzecza? Dzieki z gory!

  • marca 29, 2015 at 09:48
    5.0

    Dzięki za przepis  tmrc_emoticons.)

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

  • marca 13, 2014 at 18:56

    Prosty w wykonaniu i godny polecenia!

  • października 17, 2013 at 17:43
    5.0

    To jest najlepszy zakwas jaki znam. POZDRAWIAM. Lidka Abramowicztmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19">Party" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/party.png" alt="Party" width="19" height="23">

    Lidka Abramowicz

  • października 12, 2013 at 18:38

    coś nie tak z linkiem do chleba nie dizała tmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.(

    Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com


     

  • września 29, 2013 at 19:20

      tmrc_emoticons.) Dla mnie również, dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

  • stycznia 17, 2013 at 12:15

    Cooking 1

    Zakwas również można przechowywać w suchym ciemnym pomieszczeniu. Wystarczy dodać więcej mąki i zagniatać aż będą się robić takie granulki. Uzyskany suchy zakwas można baaardzo długo przechowywać. Dzień wcześniej wystarczy go namoczyć w celu uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Taki zakwas można spokojnie wykorzystać do ugotowania przysznego domowego żuru.Pozdrawiam.