thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 15min
Czas całkowity
1h 45min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Farsz

  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 cebule
  • 1/2 pęczka natki pietruszki lub szczypiorku
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g białego sera
  • 250 g ugotowanych ziemniakòw
  • 200 g boczku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Ciasto drożdżowe

  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 g mleka
  • 30 g drożdży
  • 500 g mąki pszennej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Kołoc na ostro
  1. Ciasto drożdżowe: mleko, drożdże i cukier podgrzać 2 min. 30s.  / 37*C / obr. 1. Dodać mąke i wyrobić ciasto 2 min. /Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" / Ciasto"Ciasto" . Przełożyć do miseczki, przykryc ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

  2. Farsz: na wirujących nożach (Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" / obr. 7) rozdrobnić cebulkę, natkę pietruszki lub szczypiorku. Włożyć kawałki boczku i rozdrobnić 5 s. / obr. 5. Dodać oliwę z oliwek i poddusić 7 min. / Varoma / obr. 1. Dodać kawałki białego sera, ugotowanych ziemniaków, przyprawy i rozdrobnić 20 s. / obr. 5.

  3. Z ciasta drożdżowego uformować okrągłe placuszki, a na nie nakładać farsz.

    Piec ok. 30 min. 180*C.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kołoc na ostro

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 4, 2013 at 19:31

    Dziękuję za sugestie. Już poprawiłam przepis tmrc_emoticons.)

  • października 3, 2013 at 08:36

    Zrobiłem trochę zmieniając ten przepis boczku to napewno ma być 200g ,ja dałem surowego pierw go podsmażając na patelni,dusiłem 7 minut bo jedna minuta to nawet  TM się nie zagrzeje do Varomy.Farszu jest za dużo wystarczy go na dwie porcje ciasta.Ale ogólnie pyszne danie była kłutnia kto ile zjadł.

  • października 2, 2013 at 07:40

    Z farszem może być tak, że się go po prostu nałoży na kółka z ciasta albo po nałożeniu brzegi sie ładnie zawinie. Wykończenie zalezy od inwencji twórczej tmrc_emoticons.) 

  • października 2, 2013 at 06:42

    Witam.Ciekawy przepis napewno wypróbuję,ten farsz się zawija w ciasto czy tylko na wierzch go sie kładzie?

  • września 28, 2013 at 21:24

    Dodaję do wypróbowania ,pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa tmrc_emoticons.;)

  • września 28, 2013 at 12:27

     Wyglada zachęcająco. tmrc_emoticons.) Do wypróbowania w najbliższym czasie tmrc_emoticons.) A proporcje w tym daniu są jak najbardziej prawidłowe, no chyba ,że ja żle widzę tmrc_emoticons.;) Pozdrawiam

  • września 28, 2013 at 11:10

    Ponieważ jestem młodym użytkownikiem TM 31 i kierując się sugestiami, postanowiłam zmienić proporcje patrawy. Z góry dziękuję za konstruktywną krytykę. Kołoc jest daniem regionu Podhala - bliskiemu mojemu sercu. Ciasto drożdżowe w swojej prostocie dawniej zadowalało góralki i mam nadzieję, że Państwo się nie przerazicie jego twardością tmrc_emoticons.) Życzę smacznych wypieków.

  • września 28, 2013 at 09:25

    To bardzo duża porcja. tmrc_emoticons.~ Czy TM "uciągnie i czy wystarczą tylko 2 minuty? Mam wątpliwości. tmrc_emoticons.;) Czy to jest jakieś danie regionalne?  Może to polska pizza?  tmrc_emoticons.;)

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"