![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/in0fi4va-33a90-316782-cfcd2-levymtqe/c697aa23-3bbc-4551-a7b1-1ddd9338c7b6/main/calzone-wloski-klimat-na-stole.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/in0fi4va-33a90-316782-cfcd2-levymtqe/b3ca6eec-5987-42ca-9e51-7b63d642ff45/main/calzone-wloski-klimat-na-stole.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/in0fi4va-33a90-316782-cfcd2-levymtqe/da13ddc6-c841-48fd-80ac-507b60d2fa3b/main/calzone-wloski-klimat-na-stole.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/in0fi4va-33a90-316782-cfcd2-levymtqe/93ed87f2-1486-4c2c-8a47-d0ff7df1d47c/main/calzone-wloski-klimat-na-stole.jpg)
![thumbnail image 5](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/in0fi4va-33a90-316782-cfcd2-levymtqe/9bd1bd28-55a0-42cb-837f-8c4f9cbfd1d5/main/calzone-wloski-klimat-na-stole.jpg)
![thumbnail image 6](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/in0fi4va-33a90-316782-cfcd2-levymtqe/ec6c405f-5e08-4a99-996d-22742ac2a332/main/calzone-wloski-klimat-na-stole.jpg)
![thumbnail image 7](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/in0fi4va-33a90-316782-cfcd2-levymtqe/240cbee0-884f-40a3-94e0-b0b45a0bd135/main/calzone-wloski-klimat-na-stole.jpg)
![thumbnail image 8](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/in0fi4va-33a90-316782-cfcd2-levymtqe/e64ad636-ea36-4407-9335-21b3d41f0e18/main/calzone-wloski-klimat-na-stole.jpg)
![thumbnail image 9](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/in0fi4va-33a90-316782-cfcd2-levymtqe/44ee924d-1cf1-4fe7-b0df-64f6be57f897/main/calzone-wloski-klimat-na-stole.jpg)
![thumbnail image 10](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/in0fi4va-33a90-316782-cfcd2-levymtqe/1e1c0d57-f82e-47f7-b33a-c9f24249345b/main/calzone-wloski-klimat-na-stole.jpg)
- TM 31
Składniki
Ciasto
- 400 g. mąki pszennej
- 15 g. oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
- 1 szczypta cukru, (na drożdże)
- 15 g. drożdży świeżych
- 2 miarki thermomix ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
Farsz
- 10 kawałków suszonego pomidora z oliwy
- 200-300 g. sera żółtego
- 1 łyżka przyprawy do pizzy
- spora szczypta soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 bakłażan
- 1 pierś drobiowa, (w kawałkach 7-10mm)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
SILPAT® - mata do pieczenia
kup teraz -
Ben - płaska forma kamionkowa
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1) Pierś z kurczaka kroimy w kawałki 7-10 milimetrów.
2) Przyprawiamy mięso (solą, łyżeczką papryki suszonej, odrobiną ostrej papryki, przyprawą do pizzy) - umieszczamy w miseczce i zawijamy folią. Pozostawiamy w lodówce aby nabrała smaku. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
3) Bakłażan kroimy w centymertowej grubości plastry, układamy na desce do krojenia i posypujemy solą. Po kilku minutach na plastrach zrobią się krople, które usuwamy papierowym ręcznikiem (pozwala to usunąć goryczkę z bakłażanów). Dalej kroimy bakłażan w kostkę ok. 1 cm
4) Do suchego naczynia miksującego na wirujące noże (obroty 6) wrzucamy obrany ząbek czosnku. Wyłączamy thermomix dodajemy wcześniej przygotowany bakłażan, 2 łyżki oliwy z oliwek i przyprawy z pozycji "farsz". Podduszamy (Obroty 1, czas ok. 5 min, temp. 90 stopni). Podduszony farsz wyjmujemy do miseczki odstawiamy na bok.
5) W czasie gdy bakłażan dusi się na patelnię wrzucamy wcześniej przygotowaną pierś z kurczaka z łyżką masła i podduszamy (przyprawiamy solą, pieprzem, papryką pikantną). Wysmażamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
6) Do suchego naczynia miksującego na wirujące noże (obroty 6) wrzucamy kostki żółtego sera (1-2 cm). Miksujemy 5-10 sek. (powstanie rozdrobniony ser, który dodamy później jako element wypełnienia calzone).
7) Suszone pomidory z oliwy - kroimy na drobne kawałeczki.
Wszystkie tak otrzymane składniki umieszczamy w miseczkach i przystępujemy do przygotowania ciasta.
W naczyniu miksującym umieszczamy wszystkie składniki w kolejności podanej w przepisie (pozycja CIASTO). Ważne aby sól była jak najdalej od drożdży, a cukier wylądował na drożdżach.
Wyrabiamy ciasto. (Najpierw obroty 6, czas 15 sek. , dalej obroty Interwał czas 2-3 minuty). Wyrobione ciasto wyjmujemy z naczynia miksującego i dzielimy na 10 równych części. Z każdej z nich uformujemy jeden pierożek calzone.
Przygotowania
Ciasto
Porady
Calzone podajemy na ciepło z sosem (pomidorowy lub innym ulubionym sosem do pizzy), dobrze komponuje się też surówką z roszpunki lub rukoli. Jako dodatek można też zastosować różne kiełki - wypełnią smaki i doskonale udekorują potrawę.
Oczywiście zachęcam do eksperymentów z farszem Zróbcie i pochwalcie się swoimi wersjami.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
The cake recipe is really useful. I tried it for the first time and it worked. The flavor is a harmonious combination of spices snake io
Bardzo dobra przekąska. Rodzinka za nią przepada. Faktycznie trzeba dłużej potrzymac w piecyku w 200 stopniach. Bardzo smaczne pou
Swietny przepis na ciasto. Rewelacja!!!! Polecam!!!
Super ciasto !!!! z farszem możan [[wysiwyg_imageupload:2696:]]kombinować w nieskończoność
u mnie było to co w lodówce - cukinia, kurczak, mozzalrela, szykna, i suszone pomidory z dynia, ni miałem przyprawy do pizzy ale za to była do spagetti
- konieczne z sałatkką z rukoli
Wyszło bajecznie - polecam !!!
www.tomaszkoscik.com
SUPER PRZEPIS. DZIŚ BĘDĘ SERWOWAĆ NA OBIAD. PALCE LIZAĆ!![tmrc_emoticons.8) tmrc_emoticons.8)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/steve.png)
Bardzo fajny przepis do którego będę wracać. Wprowadziłam drobną zamianę: mąkę pszenną wymieszałam z żytnią. Następnym razem spróbuję tylko z żytniej zrobić ciasto.
Super wyszly, robilam juz ktorys raz tylko zinnym farszem (jak na pizze-co kto lubi)
Bardzo dobre danie
Tak - bakłażan kroimy ze skórką
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Wygląda super. Robiłam dotychczas większe i z innym farszem, chciałabym wypróbować ten przepis, czy bakłażan to ze skórką kroimy ?
Are you sure to delete this comment ?