thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
8min
Czas całkowity
28min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 03/03/11
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 180 g mąki
  • 80 gmasła lub margaryny
  • 2,5 MT wody
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Wodę z masłem i solą zagotować - czas
    5min/temp.Varoma/obr.

    2. Wsypać mąkę i ucierać – czas 1min/obr.poz.3

    3. Ostudzić, do zimnego ciasta wbijać kolejno jajka, dodać alkohol i ucierać, aż zrobi się gładka, jednolita masa w kształcie kulki – czas ok. 2min/obr.poz.3

    4. Powstałe ciasto ptysiowe wkładamy
    do worka cukierniczego z końcówką gwiazdki. Ze szprycy (przyrząd służący do
    wyciskania półpłynnej masy np. kremu na tort, możesz ją samodzielnie wykonać z
    torebki foliowej) wyciskamy okrągłe pączki na wcześniej wycięte kawałki papieru
    pergaminowego.

    5. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wkładamy wyciśnięte pączki wraz z
    papierem (tak, z papierem). Smażymy z obu stron na złoty kolor i odsączamy na
    papierowym ręczniku.

    6. Pączki posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy, można też je przekroić po
    przestudzeniu i przełożyć kremem z serka mascarpone lub ubitą śmietaną.

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wiedeńskie pączki ptysiowe

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: