- TM 31
Składniki
Polewa
- 200 g czekolady, 50% kakao
- 100 g śmietany 30%
- 1 łyżeczki neutralnego oleju
- 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii, opcjonalnie
Ciasto
- 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
- 100 g kakao
- 380 g brązowego cukru, lub drobnego cukru do wypieków
- 15 g cukru waniliowego, przygotowanego w Thermomixie
- 1 szczypty soli
- 50 g grubo posiekanej czekolady
- 1 otarta skórka z pomarańczy
- 300 g oleju o neutralnym smaku
- 5 jajek
- 280 g mąki pszennej
- 380 g ugotowanych i obranych buraków
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
Do naczynia miksujacego włozyć pokrojone buraki i olej zmiksować 1min/obr.6. Dodać jajka, skórkę z pomarańczy i utrzeć 1min/obr.6.
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy, sól, czekoladę i dokładnie wymieszać.
Dodać do miski masę buraczaną i wymieszać krótko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 75 minut.
Do czystego naczynia miksującego wlać smietankę i podgrzać 2min/90st.C/obr.2.
Dodać pokruszoną czekoladę olej i ekstrakt z wanili wyrobić 3min/80st.C/obr.3.
Gotową polewą posmarować wystudzone ciasto.
Dla dekoracji można przyozdobić lentylkami.
Ciasto
Polewa
Porady
To ciasto to świetny sposób aby przemycić buraczki, u dzieci które ich nie lubią.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobre, ale wg mnie blaszka 30x40 jest na pewno za duża - ja robiłam w 35x20 i piekłam tylko 45min i to jest chyba lepsze rozwiązanie. Na innej stronie identyczny przepis zaleca pieczenie w keksowce 30cm, wtedy ciasto jest wyższe i rzeczywiście te 75min może być potrzebne. Użyłam tylko 1,5 łyżeczki proszku, a i tak jest dość wyczuwalny w smaku, cukru dałam 300g,a jajek przez pomyłkę tylko 3, ale duze generalnie bardzo smaczne, choć jak dla mnie buraka trochę czuć dorzucilam tez lyzeczke cynamonu. jutro będę czestowac rodzinę, zobaczymy co powiedzą
Super ciasto - mokre i słodkie.
Dzieci nie wyczuły buraka
Super ciasto - mokre i słodkie.
Dzieci nie wyczuły buraka
Zrobione i zjedzone. goście zachwyceni. polecam.
Pyszne!!! Dodałam prawie 0,5kg buraków i 100g ciemnej czekolady- nie lubię jak mi cos zostaje . Wyszło, wilgotne, puszyste i mega czekoladowe. Dzieci zachwycone, buraka nie wyczuły )
Przepis, do którego bede wracać
Genialne Genialne Genialne Genialne
Właśnie włożyłam do piekarnika. Moja córka ma bardzo niskie żelazo, może cokolwiek z tego buraka dobrego zostanie, choć nie wiem czy pieczone to to samo. Ona bardzo lubi sok jabłkowo-buraczany Royal Apple, ale ostatni nie mogę spotkać.
Wyszło rewelacyjnie
Właśnie zaczynam robić ☺ rozumiem że razem z jajkami i skórką pomaranczową dodać olej?
Dziękuje
Napewno wypróbuje. Robiłam juz ciasta czekoladowe z fasoli, z cukinii, teraz czas na czerwone buraczki
Are you sure to delete this comment ?