- TM 31
Składniki
Zaczyn do chleba
- 150 gramów Maki żytniej typ 2000, lub 150g świeżozmielonego żyta 1min/obr.10
- 150 gramów ciepłej przegotowanej wody
- 50 gramów zaczątka żytniego
Chleb na zakwasie
- 300 gramów Zakwasu
- 230 gramów mąki pszennej
- 380 gramów mąki żytniej typ 720
- 380 gramów ciepłej przegotowanej wody
- 15 gramów soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do 50g zaczatka żytniego należy dodawać w 3 etapach (co 2-3h) po 50g mąki żytniej i wody, dokładnie wymieszać i odstawić po przykryciem w ciepłe miejsce (np. kaloryfer lub piekarnik z włączoną żarówką). Najlepiej zacząć koło południa dzień przed pieczeniem.
Wszystkie składniki według podanej kolejności umieścić w naczyniu miksującym i wyrabiać 4min./"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .
Ciasto przełożyć do nieprzywierającej blaszki (lub wyłożyć papierem do pieczenia) i zostawić do wyrośnięcia na noc lub na 4-5h aż podwoi swoją objętość.
Rano nagrzać piekarnik do 240st.C, wstawić chleb i piec 10min, następnie zmniejszyć temperaturę do 210st.C i kontynuować pieczenie przez 35-40 min.
Zaczynu do chleba
Chleba na zakwasie
Porady
Przepis na zaczątek można znaleźć na stronie www.chleb.info.pl Polecam przepis "zakwas na wesoło"
50g zakwasu, który nam zostanie jest zaczątkiem na kolejny chleb. Najlepiej przełożyć do słoika i wstawić do lodówki.
Chleb studzić na kratce i zdjąć papier do pieczenia, żeby chleb się nie odparzył.
Kroić po całkowitym wystudzeniu lub nawet następnego dnia.
Chlec bardzo długo zachowuje świeżowść.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Czy można nie dodawać mąki pszennej tylko samą mąkę żytnią ??
Zabieram sie zaraz za ten chlebek bo 2 poprzednie(z innych przepisow)totalne klapyNa jakiej wielkosci foremke jest ten przepis?Czy 30cm bedzie ok?
Super chlebek!
CHLEBEK REWELACYJNY!!!
przepyszny polecam dodać ok 80g siemienia lnianego
Korzystam systematycznie z przepisu, nigdy mnie nie zawiodl
Robiłam ten chlebek metodą skróconą. Troszkę się w pewnym momencie wystraszyłam, gdyż ciasto jest dosyć klejące. Ale takie właśnie ma być! Dla smaku chlebka warto się troszkę pomęczyć z klejącym ciastem. Gorąco polecam. Na pewno wrócę do tego przepisu.
Ostatnio skróciłam czas przygotowanie zaczynu do chleba i wykonuję go metodą jednostopniową.Do naczynia miksującego włożyć 50g zaczatka żytniego, dodać po 150g mąki żytniej i wody, wymieszać 15s/obr.4 i zostawić w Thermomixie na 6-10h (najlepiej 8h). Następnie dodać pozostałe składniki na chleb i wyrobić 4min.//.Ciasto przełożyć do nieprzywierającej blaszki (lub wyłożyć papierem do pieczenia) i zostawić do wyrośnięcia na 4-5h aż podwoi swoją objętość.Nagrzać piekarnik do 240st.C, wstawić chleb i piec 10min, następnie zmniejszyć temperaturę do 210st.C i kontynuować pieczenie przez 35min.
Mam nadziję, ze ta krótsza wersja przypadnie Wam do gustu
Przepis podobny do mojego Troszkę inne proporcje i z tego przepisu wyjdzie chlebka ponad kilogram. Trzeba go piec w jednej dużej lub dwóch średnich foremkach.
A strona o pieczeniu chleba ciekawa, dzięki Myślę, że niektóre przepisy z niej wypróbuję
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?