

- TM 31
Składniki
Sernik Iwonki "Puszek"
- 1 cytryna, otarta skórka
- 2 łyżki kaszy manny
- 3 ugotowane ziemniaki, ok. 350g
- 150 gramów masła, miękkiego
- 220 gramów cukru
- 10 jajek
- 1000 gramów tłustego twarogu lub półtłustego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Na początku umyć dokładnie cytrynę i zalać wrzątkiem. Jak przestygnie zetrzeć na tarce.Przygotować odważone składniki.Do naczynia miksującego wsypać cukier i zmielić 10s/obr.10.Od tego momentu nie ustawiać czasu tylko przy pracujacym Thermomixie dodawać kolejne składniki.Dodać żółtka i ucierać 3min/obr.4.Zwiększyć obroty na 5 i dodać masło. Gdy czas na wyswietlaczu osiągnie 6min zwiększyć obroty na 6 i dodać stopniowo twaróg.Gdy czas na wyswietlaczu osiągnie 8min zwiększyć obroty na 8 i dodać ugotowane ziemniaki.Gdy czas na wyswietlaczu osiągnie 9min dodać kaszę mannę.Gdy czas na wyswietlaczu osiągnie 10min zwiększyć obroty na 10 i miksować aż na wyświtlaczu pojawi się 11min.Przelać masę serową to dużej miski, dodać otartą skórkę z cytryny.Naczynie miksujące umyć i dokładnie osuszyć.Założyć motylek, dodać białka i ubijać 4min/obr.4.Do miski wyłożyć połowę ubitych białek i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką, dodać drgą połowę białek i wymieszać.Całość przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec aż z wierzchu zbrązowieje (ok. 45min).Po upieczeniu zostawić na 5-10min w piekarniu, potem wyjąć.
Sernika
Porady
Przepis na pierwszy rzut oka może wydawac się skomlikowany, ale wcale taki nie jest. Naprawdę jest bardzo prosty. Mam nadzieję, że Goście z Warsztatów Wielkanocnych to potwierdzą jak również ocenią smak sernika.
Sernik bardzo ładnie wyrasta, ale jak to sernik po upieczeniu zawsze opada. Po wyjęciu z piekarnika tzręsie się jak galaretka, ale za to jest delikatny i puchaty jak puszek.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
A ja słyszałam, że sernika nie należy miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie....
Sernik zazwyczaj opada, nie wiem od czego to zależy. Chociaż udało mi się kilka razy go upiec "bez opadania". Znajoma twierdzi, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, a sernik po zmieleniu gładziutki tzn. bez grudek.
ten sernik to naprawdę PUSZEK
bardzo smaczny tylko niestety też mi opadł nie wiem co było przyczyną 
serniczek wygląda smakowicie
do wypróbowania 
Juz kiedys go robiłam i wyszedł przepyszny. Teraz własnie sie piecze, ale tym razem nie zmieścił mi się do tortownicy! Musiałam wziąć dodatkowo keksówke, więc zobaczymy co z tego będzie
Właśnie piekę sernik. Wygląda rewelacyjnie!
Prosze dać znać czy sernik smakował
dziekuje za wyjasnienie. stara prawda mowi, ze uczymy sie cale zycie. ja nie wiedzialam, ze mozna wlaczyc TM i cos robic bez nastawiania czasu! w koncu mnie olsnilo. lepiej pozno niz wcale pozdrawiam
pusia
Chodzi o to aby nie zatrzymywać Thermomixa przed każdym dodaniem kolejnego skłądniuka, stąd ten nietypowy dla Thermomixa sposób prygotowania. Zaczynamy od utarcia żółtek z cukrem na obrotach 4 przez 3 min i po tym czasie nie zatrzymujemy Thermomixa tylko zwiekszamy obroty na 5 i dodajemy masło przez otwór w pokrywie i ucieramy całość przez kolejne 3 min czyli do czasu aż na wyświetlaczu pojawi się 6:00. Następnie zwiększamy obroty na 6 i dodajemy twaróg itd. wedłu przepisu. Mam nadzieję, że udało mi się to zrozumiale wyjaśnić
ja nie bardzo rozumie jak ustawic prace thermomixa. piszesz czasu nie ustawiac wiec jak zaczac. prosze o dokladne wyjasnienie. sernik wyglada ladnie. juz kilka razy pieklam sernik i tylko raz mi nie opadl. zawsze opada , nawet o polowe. kolezanka, ktora tez ma TM mowila, ze ona dodaje cale jajka i jest ok. musze sprawdzic te wersje
pozdrawiam
pusia