thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
30 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 28/03/12
zmieniono dnia: 24/03/15

Składniki

Sernik Iwonki "Puszek"

  • 1 cytryna, otarta skórka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 3 ugotowane ziemniaki, ok. 350g
  • 150 gramów masła, miękkiego
  • 220 gramów cukru
  • 10 jajek
  • 1000 gramów tłustego twarogu lub półtłustego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Sernika
  1. Na początku umyć dokładnie cytrynę i zalać wrzątkiem. Jak przestygnie zetrzeć na tarce.Przygotować odważone składniki.Do naczynia miksującego wsypać cukier i zmielić 10s/obr.10.Od tego momentu nie ustawiać czasu tylko przy pracujacym Thermomixie dodawać kolejne składniki.Dodać żółtka i ucierać 3min/obr.4.Zwiększyć obroty na 5 i dodać masło. Gdy czas na wyswietlaczu osiągnie 6min zwiększyć obroty na 6 i dodać stopniowo twaróg.Gdy czas na wyswietlaczu osiągnie 8min zwiększyć obroty na 8 i dodać ugotowane ziemniaki.Gdy czas na wyswietlaczu osiągnie 9min dodać kaszę mannę.Gdy czas na wyswietlaczu osiągnie 10min zwiększyć obroty na 10 i miksować aż na wyświtlaczu pojawi się 11min.Przelać masę serową to dużej miski, dodać otartą skórkę z cytryny.Naczynie miksujące umyć i dokładnie osuszyć.Założyć motylek, dodać białka i ubijać 4min/obr.4.Do miski wyłożyć połowę ubitych białek i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką, dodać drgą połowę białek i wymieszać.Całość przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec aż z wierzchu zbrązowieje (ok. 45min).Po upieczeniu zostawić na 5-10min w piekarniu, potem wyjąć.

     

Porady

Przepis na pierwszy rzut oka może wydawac się skomlikowany, ale wcale taki nie jest. Naprawdę jest bardzo prosty. Mam nadzieję, że Goście z Warsztatów Wielkanocnych to potwierdzą jak również ocenią smak sernika.

Sernik bardzo ładnie wyrasta, ale jak to sernik po upieczeniu zawsze opada. Po wyjęciu z piekarnika tzręsie się jak galaretka, ale za to jest delikatny i puchaty jak puszek.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik Iwonki "Puszek"

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 25, 2015 at 21:48

    A ja słyszałam, że sernika nie należy miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie....

  • lipca 3, 2013 at 14:44

    Sernik zazwyczaj opada, nie wiem od czego to zależy. Chociaż udało mi się kilka razy go upiec "bez opadania". Znajoma twierdzi, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, a sernik po zmieleniu gładziutki tzn. bez grudek.

  • lipca 2, 2013 at 20:55

    ten sernik to naprawdę PUSZEK Big Smile  bardzo smaczny tylko niestety też mi opadł nie wiem co było przyczyną tmrc_emoticons.~

  • czerwca 23, 2013 at 20:02

    serniczek wygląda smakowicie tmrc_emoticons.) do wypróbowania Cooking 6

  • maja 6, 2013 at 20:48

    Juz kiedys go robiłam i wyszedł przepyszny. Teraz własnie sie piecze, ale tym razem nie zmieścił mi się do tortownicy! Musiałam wziąć dodatkowo keksówke, więc zobaczymy co z tego będzie tmrc_emoticons.;)

  • kwietnia 6, 2012 at 11:16
    5.0

    Właśnie piekę sernik. Wygląda rewelacyjnie!

  • marca 31, 2012 at 23:06

    Prosze dać znać czy sernik smakował tmrc_emoticons.)

  • marca 31, 2012 at 15:22

    dziekuje za wyjasnienie. stara prawda mowi, ze uczymy sie cale zycie. ja nie wiedzialam, ze mozna wlaczyc TM i cos robic bez nastawiania czasu! w koncu mnie olsnilo. lepiej pozno niz wcale pozdrawiamtmrc_emoticons.;)

    pusia

  • marca 30, 2012 at 22:38

    Chodzi o to aby nie zatrzymywać Thermomixa przed każdym dodaniem kolejnego skłądniuka, stąd ten nietypowy dla Thermomixa sposób prygotowania. Zaczynamy od utarcia żółtek z cukrem na obrotach 4 przez 3 min i po tym czasie nie zatrzymujemy Thermomixa tylko zwiekszamy obroty na 5 i dodajemy masło przez otwór w pokrywie i ucieramy całość przez kolejne 3 min czyli do czasu aż na wyświetlaczu pojawi się 6:00. Następnie zwiększamy obroty na 6 i dodajemy twaróg itd. wedłu przepisu. Mam nadzieję, że udało mi się to zrozumiale wyjaśnić tmrc_emoticons.)

  • marca 29, 2012 at 22:26

    ja nie bardzo rozumie jak ustawic prace thermomixa. piszesz czasu nie ustawiac wiec jak zaczac. prosze o dokladne wyjasnienie. sernik wyglada ladnie. juz kilka razy pieklam sernik i tylko raz mi nie opadl. zawsze opada , nawet o polowe. kolezanka, ktora tez ma TM mowila, ze ona dodaje cale jajka i jest ok.  musze sprawdzic te wersje


    pozdrawiam

    pusia

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: