- TM 31
Składniki
Krem angielski
- 15 gramów cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 6 żółtek
- 80 gramów cukru
- 400 gramów mleka
Mus czekoladowy
- 400 gramów ubitej śmietany
- 250 gramów gorącego kremu angielskiego
- 10 gramów żelatyny, 2 czubate łyżeczki
- 200 gramów gorzkiej czekolady
Mus kokosowy
- 250 gramów gorącego kremu angielskiego
- 80 gramów mleka
- 80 gramów śmietaki 30%
- 70 gramów wiórków kokosowych
- 50 gramów białej czekolady
- 15 gramów żelatyny, 3 czubate łyżeczki
- 600 gramów ubitej śmietany
Dodatki
- 1 litra śmietanki 30%
- 1 puszki ananasa, lub 1 świeży anans
- 1-2 łyżeczki cukru
- 4 kostki gorzkiej czekolady
Kakaowy biszkopt
- 30 gramów kakao
- 10 gramów mąki ziemniaczanej
- 50 gramów mąki pszennej
- 80 gramów cukru
- 5 jaj
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180st.C z termoobiegiem.
Założyć motylek i ubić jajka z cukrem przy zdjętej miarce 5min/obr.3.5.
Dodać przesiane mąki z kakaem i wymieszać 30s/obr.2.
Przelać na dużą blachę do pieczenia i rozsmarować na grubość ok. 5-6 mm. Piec w 180st.C, termoobieg, 10 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Za pomocą tortownicy wyciać koło z kakowego biszkoptu i wyłożyć nim dno tortownicy. Na biszkopt wylać musz czekoladowy, wyrównać wierzch i dodać wystudzone ananasy. Wstawić do zamrażalnika na 30 minut.
Na wystygnięty mus czekoladowy wylać mus kokosowy i wyrównać wierzch. Wstawić do zamrażalnika na 3 godziny.
Z papieru do pieczenia robimy kornet i wkładamy do niego 4 kostki gorzkiej czekolady, podgrzewamy w mikrofali ok. 2 minut i dekotujemy wierzch ciasta.
Anannasa pokroić w drobną kostkę i odparować na patelni z dodatkiem cukru. Odstawić do wystudzenia
Założyć motylek, włozyć wszyskie składniki do naczynia miksującego i gotować 8min/90st.C/obr.2.
Przelać po połowie (po ok. 250g) do dwóch misek.
Do gorącego kremu angielskiego dodać czekoladę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i rozpuścić (ok.15-20s w mikrofali).
Dodać zelatynę do musu czekoladowego i dokładnie wymieszać. Gdy mus przestygnie do ok. 40st.C dodać bitą śmietanę i wymieszać.
Do gorącego kremu angielskiego dodać białą czekoladę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i rozpuścić (ok.15-20s w mikrofali).
Dodać żelatynę do musu z białą czekoladą i dokładnie wymieszać.
Wyjąć motylek z naczynia miksującego i wlać mlego oraz śmietankę, zagotować 2min/100st.C/obr.2, dodać kokos i wymieszać 15s/obr.2 i przełożyć do innego naczynia do przestygnięcia.
W czystym naczyniu misującym ubić 1 litr śmietanki z motylkiem ok. 5min/obr.3.5.
Gdy mus przestygnie do ok. 40st.C dodać wystudzone wiórki kokosowe i bitą śmietanę i wymieszać.
Kakakowy biszkopt
Biszkopt z musem czekoladowo-kokosowym
Ananas
Krem angielski
Mus czekoladowy
Mus kokosowy
Porady
Przepis jest dość długi, ale naprawdę wart przygotowania. Jest to najlepsze ciasto jakie ostatnio jadłam. Polecam
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
biszkopt super
Pyszne ciasto , polecam.
Rzeczywiście trochę pracochłonny ,ale w sam raz np. na świąteczny stół. Dodaję do wypróbowania.Pozdrawiam
Dodaje do kolekcji napewno wkrótce wypróbuję torcik troszku pracochłonny ale napewno wart pracy bo wyglada pysznie
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Super
BB
super przepis,dodaję do wypróbowania, pozdrawiam
ela
pyszny
Olcia