Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 50min
porcja/porcje/porcji
20
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 13/06/17
zmieniono dnia: 16/09/17
Składniki
Ciasto
- 150 g cukru
- 600 g mąki pszennej
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 350 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 4 żółtka
- 4 łyżki wody, zimnej
Nadzienie
- 1300 g jabłek, obranych, bez gniazd i pokrojonych na ćwiartki
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 czubatych łyżek skrobi ziemniaczanej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do czystego i suchego naczynia wsypać cukier, zemleć 15s/obr. 10. Przesypać cukier puder do innego naczynia i odstawić.
- 2. Do naczynia mksującego wsypać 75g cukru pudru, 300g mąki, 1 cukier waniliowy, 175g masła, 2 żółtka i 2 łyżki wody, wymieszać przy pomocy kopystki 25-30s/obr.5. Ciasto przełożyć do miski odstawić.
- 3. Do naczynia miksującego dodać takie same składniki i w tych samych proporcjach co w puncie 2. Wymieszać 25-30s/obr.5. Zawartość naczynia przełożyć do miski z wcześniej przygotowanym ciastem, zagnieść a następnie z 1/3 ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 30min.
- 4. Formę (30x24x6) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto pozostałe w misce i wylepić równomiernie do formy. Następnie wstawić do lodówki na 30min.
- 5. Do naczynia miksującego włożyć 650g jabłek, rozdrobnić 5s/obr.4. Przełożyć do miski
- 6. Tak samo jak wyżej (pkt.5). Przełożyć do miski z wcześniej rozdrobinymi jabłkami, nast. do miski dodać cukier odstawić na 20 min. Po tym czasie jabłka przełożyć do koszyczka i za pomocą kopystki odcisnąć z nadmiaru soku. Jabłka przełożyć do miski dodać cynamon i skrobię ziemniaczaną. Nadzienie wyłożyć na przygotowany wcześniej spód ciasta.
- 7. Rozgrzać piekarnik do 180st C umyć i osuszć naczynie miksujące.
- 8. Ciasto wyjąć z zamrażalnika, następnie pokroić na kawałki. Do suchego naczynia włożyć kawałki ciasta i rozdrobić 20s/obr 5. Powstałą kruszonką posypać wierzch ciasta. Piec 50min 180st C
- 9. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia na 15-20 min.
Smacznego
Cisto
Nadzienie
Porady
Ja dodaje jeszczę łyżeczkę amoniaku do ciasta.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Dzisiaj zrobiłam szarlotkę PYCHOTKA ( przepis poleciła mi córka która uważa że jest to najlepsza szarlotka) . Dziwię się że poprzedniczką nie wyszła kruszonka ??? Moja była IDEALNA! Może dlatego że przed wsadzeniem jej do zamrażarki spłaszczyłam ją na "placek" i trzymałam dłużej , około 45 minut. Podam ciepłą z lodami śmietankowymi
Felka:W poradach napisałam że ja oprócz tych składników dodaję amoniak do ciasta. A ciasto na kruszonkę można dłużej przetrzymać w zamrażalniku.
Zrobiłam, ale wyszedł zakalec. Zastanawia mnie brak proszku do pieczenia w przepisie. Zakalec może być też stąd, że blachę/formę wyłożyłam papierem do pieczenia zamiast tylko natłuścić.
Zgadzam się, że kruszonki nie da się zrobić zgodnie z tym przepisem.
Wyglada obłędnie,musze wyprobowac
Pokusiłam się na szarlotkę. Brytfanka musi być większa niż w opisie, na szczęscie miałam. Dodatkowo nie ma szans zrobić kruszonki w TM bo ciasto jest słabo zamrożone i się rozwala podczas obrotów. Wygląd jest, smak też, powtórzę na pewno.
Are you sure to delete this comment ?