thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 50min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • 150 g cukru
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 350 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki wody, zimnej

Nadzienie

  • 1300 g jabłek, obranych, bez gniazd i pokrojonych na ćwiartki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1 czubatych łyżek skrobi ziemniaczanej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Cisto
  1. 1. Do czystego i suchego naczynia wsypać cukier, zemleć 15s/obr. 10. Przesypać cukier puder do innego naczynia i odstawić.
  2. 2. Do naczynia mksującego wsypać 75g cukru pudru, 300g mąki, 1 cukier waniliowy, 175g masła, 2 żółtka i 2 łyżki wody, wymieszać przy pomocy kopystki 25-30s/obr.5. Ciasto przełożyć do miski odstawić.
  3. 3. Do naczynia miksującego dodać takie same składniki i w tych samych proporcjach co w puncie 2. Wymieszać 25-30s/obr.5. Zawartość naczynia przełożyć do miski z wcześniej przygotowanym ciastem, zagnieść a następnie z 1/3 ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 30min.
  4. 4. Formę (30x24x6) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto pozostałe w misce i wylepić równomiernie do formy. Następnie wstawić do lodówki na 30min.
  5. Nadzienie
  6. 5. Do naczynia miksującego włożyć 650g jabłek, rozdrobnić 5s/obr.4. Przełożyć do miski
  7. 6. Tak samo jak wyżej (pkt.5). Przełożyć do miski z wcześniej rozdrobinymi jabłkami, nast. do miski dodać cukier odstawić na 20 min. Po tym czasie jabłka przełożyć do koszyczka i za pomocą kopystki odcisnąć z nadmiaru soku. Jabłka przełożyć do miski dodać cynamon i skrobię ziemniaczaną. Nadzienie wyłożyć na przygotowany wcześniej spód ciasta.
  8. 7. Rozgrzać piekarnik do 180st C umyć i osuszć naczynie miksujące.
  9. 8. Ciasto wyjąć z zamrażalnika, następnie pokroić na kawałki. Do suchego naczynia włożyć kawałki ciasta i rozdrobić 20s/obr 5. Powstałą kruszonką posypać wierzch ciasta. Piec 50min 180st C
  10. 9. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia na 15-20 min.

    Smacznego

Porady

Ja dodaje jeszczę łyżeczkę amoniaku do ciasta.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Szarlotka tradycyjna

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 10, 2019 at 16:26
    5.0

    Dzisiaj zrobiłam szarlotkę PYCHOTKA Smile ( przepis poleciła mi córka która uważa że jest to najlepsza szarlotka) . Dziwię się że poprzedniczką nie wyszła kruszonka ??? Moja była IDEALNA! Smile Może dlatego że przed wsadzeniem jej do zamrażarki spłaszczyłam ją na "placek" i trzymałam dłużej , około 45 minut. Podam ciepłą z lodami śmietankowymi Wink

  • stycznia 22, 2018 at 14:31

    Felka:W poradach napisałam że ja oprócz tych składników dodaję amoniak do ciasta. A ciasto na kruszonkę można dłużej przetrzymać w zamrażalniku.

  • stycznia 22, 2018 at 12:37

    Zrobiłam, ale wyszedł zakalec. Sad Zastanawia mnie brak proszku do pieczenia w przepisie. Zakalec może być też stąd, że blachę/formę wyłożyłam papierem do pieczenia zamiast tylko natłuścić.
    Zgadzam się, że kruszonki nie da się zrobić zgodnie z tym przepisem.

  • stycznia 21, 2018 at 12:30

    Wyglada obłędnie,musze wyprobowac Lol

  • stycznia 20, 2018 at 20:14
    5.0

    Pokusiłam się na szarlotkę. Brytfanka musi być większa niż w opisie, na szczęscie miałam. Dodatkowo nie ma szans zrobić kruszonki w TM bo ciasto jest słabo zamrożone i się rozwala podczas obrotów. Wygląd jest, smak też, powtórzę na pewno.