Czas przygotowania
4h 30min
Czas całkowity
4h 30min
porcja/porcje/porcji
12
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 13/06/17
zmieniono dnia: 13/06/17
Składniki
Sernik na zimno z truskawkami i galaretką
- 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej, (do sera)
- woda, (do rozpuszczenia galaretek)
- 2 opakowania galaretki truskawkowej, (na wierzch)
- 200 g cukru
- 120 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1000 g twarogu, pokrojonego na kawałki
- 1 opakowania biszkoptow
- świeże truskawki, na górę
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 1/2 l gorącej wody, odstawić do wystygnięcia, aż galaretka zacznie powoli tężeć. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 1/2 l gorącej wody, odstawić do wystygnięcia.
2. Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 15s/obr. 10
3. Dodać masło, roztopić 3min/60*C/obr.1, odstawić do wystygnięcia w naczyniu miksującym.
4. Dodać twaróg, wymieszczać przy pomocy kopystki 1min 30s/obr.6, jednocześnie przez otwór w pokrywie powoli wlewać ostudzoną, tężejącą galaretkę brzoskwiniową. Po wlaniu całej galaretki założyć miarkę, aby zapobiec chlapaniu zawartości naczynia miksującego.
5. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, na nie wylać masę serową, włożyć do lodówki. Gdy masa stężeje ułożyć na niej kawałki owoców. Całość zalać tężejącą galaretką truskawkową. Ponownie wstawić do lodówki.
Smacznego!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Sernik znakomity, polecam wszystkim. Przepis wypróbowałam już kilka razy z różnymi smakami galaretek.
Wyglada pysznie, i wiele pozytywnych komentarzy, przepusvrealny niczego nie brakuje. Robie dzisiaj.
Sernik rewelacja, truskawki zastąpiłam brzoskwiniami z puszki, część pokroiłam w kostkę do srodka sernika, część na wierzch do galaretki. Użyłam 150 g cukru i ser z wiaderka . Polecam
przepyszny sernik!!!!
Nie robiłam nigdy żadnego sernika z twarogu z wiaderka zawsze daje w kostce wg mnie jest najlepszy.
Bozena224:czy twaróg moze byc z wiaderka?
Czas na prube
Wyszedł przepyszny . Polecam
Serniczek przepyszny polecam wypróbować , robiłam zgodnie z przepisem 😂😂😂😂
Are you sure to delete this comment ?