Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Łatwy
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 łyżki spirytusu
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- olej lub smalec, do smażenia
- Cukier puder, do posypania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1.Wszystkie składniki dodać do naczynia wyrobić 2min"Ciasto"
2.Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie lekko podsypać mąką. Ciasto pokroić na paski o szerokości ok 3–4 cm. Następnie na prostokąty 9 lub 10cm. Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.
3.Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu.
4.Gdy faworki ostygną posypać grubo cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciasto
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze