Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
15
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
- TM 5
opublikowany: 12/01/17
zmieniono dnia: 14/01/17
Składniki
BISZKOPT (na tortownicę prostokątną 18x28cm)
- 4 jajka
- 1 szczypta soli
- 110 g cukru (kryształ)
- 80 g mąki pszenniej (typ 450)
- 30 g mąki ziemniaczanej
ROZTWÓR NA BISZKOPT
- 120 g przegotowanej gorącej wody, (ok. 3/4 szklanki)
- 100 g masła
- 1 łyżka kakao
- 25 g gorzkiej czekolady
- 80 g cukru
- 70-150 g mocnego alkoholu
MASA PIANKOWA
- 600 ml. mocno zimnej śmietanki kremówki 30%-36%
- spora łyżka żelatyny, (rozpuszczona w małej ilości wody i wystudzona)
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 batonik kokosowy, (np. princessa pokruszony na kńcu do śmietany)
KRUSZONKA DO POSYPANIA CIASTA
- 1 batonik kokosowy, (np. princessa) pokruszony na wierzch ciasta
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- (najlepiej upiec go dzień wcześniej przed przygotowywaniem ciasta)
Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni C
Tortownicę (tutaj przepis na prostokątną 18cm x 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno - boków niczym nie smarować, ani nie wykładać papierem, bo biszkopt wyrośnie nam nierówno).
Odważyć mąkę i kakao (można przesiać je przez sito). Odłożyć do miseczki.
Dokładnie oddzielić białka od żółtek.
Upewnij się, że naczynie miksujące jest idealnie suche i czyste. Zanieczyszczenia w szczególności tłuszcz zniweczy całą Twoją pracę.
Załóż motylek. W czystym i suchym naczyniu miksującym przy pomocy motylka ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (4 min. | obr. 3-4). Nie zmniejszać obrotów dodać stopniowo cukier i ubijać jeszcze (ok. 2 min. | obr. 3-4). Ubita piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca.
Zmniejsz obroty na poziom 3, dodaj stopniowo po jednym żółtku i ubijaj dalej (ok. 1 min. | obr. 3). Na koniec dodaj mąki i bardzo delikatnie wymieszaj (30-40 sek. | obr. 1).
Piec w 170 st. C około 40 min. (lub do suchego patyczka).
Ciasto powinno wyrosnąć przynajmniej na wysokość 4 cm
Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i upuść je na podłogę z wysokości ok. 50-60 cm.
Dla zminimalizowania nieprzyjemnych efektów dźwiękowych podłóż na podłogę koc "Rzucić ciastem o ziemię" można i drugi raz... jeśli pierwszy rzut sprawi nam wielką frajdę. Po tym fakcie wkładamy ciasto ponownie do piekarnika i pozostawiamy je tam przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia.
Po wystudzeniu wyjmij ciasto z formy (boki biszkoptu zawsze oddzielamy nożem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony)
Mamy gotowy podkład biszkoptowy.
Gdy biszkopt trochę przestygnie końcówką łyżki drewnianej zrób otwory do połowy wysokości co 4 cm na całej powierzchni ciasta. - Gorącą wodę, masło, czekoladę, cukier, kakao umieść w naczyniu miksującym. Łączymy składniki i rozpuszczamy ( 3-4 min | temp. 50 stopni | obroty 2 )
Jeżeli ktoś dojdzie do wniosku, że szybciej mu pójdzie w rondelku - można też rozpuścić składniki w rondelku w kąpieli wodnej.
Do rondla wlej ok. pół szklanki wody i gotuj na wolnym ogniu. Masło, wodę, kakao, czekoladę i cukier przełóż do metalowej miski, następnie umieść ją na rondlu. Delikatnie mieszaj aby się połączyły i roztopiły składniki.
Do roztworu dodaj mocny alkohol. Przestudzonym roztworem zalej biszkopt, tak aby trafił w otworki wcześniej w nim wykonane. Pozostaw do przestygnięcia. - Rozpuść płaską łyżkę żelatyny w jak najmniejszej ilości ciepłej wody. Musi się dokładnie rozpuścić. Pozostaw do przestygnięcia.
Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę 30-36% (optymalna temperatura 5-6 stopni C.) Zakładamy motylek. Wlewamy śmietanę do czystego i dobrze schłodzonego naczynia miksującego. Dodajemy łyżkę cukru pudru i ubijamy (bez nastawiania czasu, obroty 3). Jeżeli to możliwe (gdy nie chlapie) nie przykrywaj otworu w pokrywie.
Podczas ubijania (po ok. 1 min. ubijania) dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Nadal ubijamy i obserwujemy. Nie ma genialnej receptury ile trzeba ubijać - trzeba obserwować i zakończyć ubijanie w chwili gdy uzyskamy pożądaną konsystencję. Uwaga - zbyt długie ubijanie przerobi nam śmietanę w masło.
Do ubitej śmietany dodajemy jeden rozkruszony batonik kokosowy. Po czym delikatnie mieszamy. ( 10 sek. | obr. 2). Gotowe! Wyjmij motylek i krem przełóż na wcześniej przygotowane ciasto.
Wyrównaj powierzchnię kremu i posyp drugim rozkruszonym batonikiem kokosowym. Zawiń szczelnie tortownicę z ciastem folią i umieść w lodówce na 3-4 godziny.
Kroimy w kostkę i podajemy.
Biszkopt (tortownica 18 x 28 cm)
PRZYGOTOWANIE ROZTWORU NA BISZKOPT
PRZYGOTOWANIE MASY
Porady
# Podkład biszkoptowy najlepiej upiec dzień wcześniej.
Smacznego!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Najlepszy placek na lato i zimę.Na każda okazję 😊
Przepyszne ciasto,nigdy nie zostaje na drugi dzień
Bardzo wszystkim smakowało!!! Robiłam kilka razy, w lżejszej wersji zamiast śmietany 30% dawałam Śnieżkę na chudym mleku Też bardzo dobre!!!