- TM 5
Składniki
CIASTKA
- 150-180 g suszonych daktyli bez pestek, (im więcej daktyli , tym ciastka będą słodsze - WYBIERAJ!!!)
- 180 g bezglutenowych płatków owsianych
- 15 g karobu
- 30 g oleju kokosowego
- 180 g wrzątku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić duży kubek, odważyć daktyle, zalać je odpowiednią ilością wrzątku. Odstawić na 20-30min
2. daktyle z wodą przelać do naczynia miksującego, dodać olej kokosowy i karob, założyć miarkę. Zmiksować 8s/obr.10, składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego i powtórzyć czynność
3. dodać płatki owsiane, wymieszać z pomocą kopystki 5s/"Obroty wsteczne" /1
4. przygotować blachę do pieczenia z papierem
5. masę nabierać małą łyżeczką i układać na blasze, wilgotnymi dłońmi spłaszczać na kształt ciasteczek
6. blachę z ciastkami włożyć do nagrzanego piekarnika (180st) i piec przez 10 min
Porady
można dodać garść lekko posiekanych dowolnych orzechów, wówczas należy zmniejszyć ilość płatków owsianych
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bomba! Na pewno powtórzę. Dziękuję
Ciasteczka wyszły pyszne, dziękuję za przepis. Mam ochotę poeksperymentować następnym razem z rodzynkami i żurawiną oprócz daktyli.
Bardzo dziękuję za przepis: bez cukru, pszenicy i konserwantów. Zrobiłam ciasteczka wczoraj. Dałam 150g daktyli i 160g wody. Kilkanaście gram płatków zastąpiłam zmielonymi orzechami ziemnymi. Wyszły 22 pyszne ciasteczka.
Kolejnym razem dodam 150g wody i możliwe że zwiększę lekko ilość płatków, bo ciasto było trochę zbyt lepkie.
Bardzo smaczne i na dodatek zdrowe. Dziękuję
Ciasteczka są przepyszne, ja do płatków dodałam pestki słonecznika i dyni.
DOPIERO TERAZ WIEM CO TO KORAB . SZKODA,ŻE NIE NAPISAŁAŚ TO ZAMIENNIK KAKAO I BARDZIEJ ZDROWSZY. TE CIASTECZKA WYGLĄDAJĄ SMAKOWICIE MYŚLĘ ,ŻE ZA JAKIŚ CZAS WYPRÓBUJĘ . MĄŻ NAŻEKA ,ŻE CAŁY CZAS COŚ PIEKĘ -MUSZĘ PRZYSTOPOWAĆ .