Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
35min
porcja/porcje/porcji
8
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 06/09/17
zmieniono dnia: 06/09/17
Składniki
Zdrowe muffinki brownie
- 1 bananów, dojrzałych
- 1 puszki fasoli czerwonej
- 2 łyżki karobu
- 1 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 15-20 gramy daktyli, suszonych, bez pestek
- 2 jajka
- gruszka lub inny owoc
- 8 połówek orzechów pecan lub włoskich do dekoracji
- kawałki czekolady (opcjonalnie)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do "Blokada naczynia miksującego" odważamy daktyle, zalewamy gorącą wodą (lub doprowadzamy do zawrzenia w TM) i odstawiamy na min.15 min. Po tym czasie odlewamy wodę, dodajemy obranego banana podzielonego na kilka mniejszych części oraz odsączoną i przepłukaną fasolę. ustawiamy 20s/obr.8. zgarniamy masę ze ścianek "Blokada naczynia miksującego" , dodajemy jajka suche składniki. Mieszamy 1min./obr.2. Do formek na muffiny wlewamy ciasto do wysokości ok.1/2, dodajemy drobno pokrojoneowoce, zalewamy resztą ciasta. Na wierzch każdej babeczki układamy połówkę orzecha. Pieczemy ok.35min. w 180st.
Babeczki są bardzo wilgotne, odrobinę słodkie, ale nie za bardzo. Jeśli chcesz wersję bardziej deserową dodaj do masy kawałki czekolady lub zwiększ odrobnę ilość daktyli.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Jak na dietetyczne to jest ok. Tylko nie wiedziałam co zrobić z gruszkami
czy zamiast karobu można użyć kakao? Ile cukru wtedy? Trzeba wtedy dodawać mąki?