thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 40min
porcja/porcje/porcji
10 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

Bezglutenowy chlebek bananowy bez cukru

  • 3 dojrzałe banany (ok. 300g miąższu)
  • 100 g migdałów (można użyć gotowej mąki migdałowej)
  • 65 g siemienia lnianego
  • 60 g płynnego oleju kokosowego (1/4 szklanki)
  • 50 g daktyli + pół szklanki wrzątku do namoczenia
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • szczypta soli i proszku d/p

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15min.
  2. Białka oddzielamy od żółtek. Zakładamy motylek i ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę (3min/obr.4). Pianę przekładamy do dużej miski, a następnie dokładnie myjemy i osuszamy TM.
  3. Migdały mielimy razem z siemieniem lnianym i wiórkami kokosowymi na mąkę (20s/obr.10), a następnie blendujemy ją z bananami, żółtkami, olejem, odcedzonymi wcześniej daktylami, szczyptą soli i proszkiem d/p (15s/obr.5). Gotową masę przekładamy do miski z ubitymi białkami i całość delikatnie mieszamy łyżką, a następnie przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem kokosowym. Ciasto można posypać jeszcze po wierzchu migdałami lub innymi dodatkami (można też dodać do ciasta garść orzechów lub bakalii).
  4. Foremkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) i pieczemy 40min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Porady

Chlebek upiekłam w małej keksówce (wymiary dna: 20x8cm)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bezglutenowy chlebek bananowy bez cukru

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: