thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 15min
Czas całkowity
1h 35min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 5
przez e_fla
opublikowany: 03/11/17
zmieniono dnia: 03/12/17

Składniki

powidła śliwkowe

  • 120 g suszone śliwki, bez pestek, najlepiej kalifornijskie
  • 0,25 litra wrzątku, do namoczenia śliwek
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 szczypty kardamonu
  • 1 łyżek soku z cytryny
  • 2 łyżki wina porto, opcjonalnie

kluski drożdżowe

  • 100 g mleka
  • 20 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 250 g mąki pszennej (typ 550), plus trochę do oproszenia blatu
  • 1 jajko
  • 2 szczypty soli
  • 500 g wody

sos waniliowy

  • 300 g mleka
  • 4 żółtka
  • 1 szczypty soli, opcjonalnie
  • 50 g cukru
  • 0,5 laski wanilii

dodatkowo do posypania

  • 4 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżek mielonego maku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    szybkie powidła z suszonych śliwek
  1. Śliwki włożyć do miski i zalać wrzątkiem tak aby je przykrywał (ok 250 ml). Przykryć miskę i odstawić na ok. 2 h, żeby napęczniały (można na całą noc).

  2. Wodę ze śliwek odlać, ale nie wylewać. Śliwki przełożyć do naczynia miksującego, dodać resztę składników. Wlać porto jeśli używamy.

  3. Założyć miarkę i wszysko zmiksować20 s/obr. 7 Śliwki zgarnąc kopystką ze ścianek naczynia. Jeśli powidła są za suche i źle się rozdrobniły, dodać troszkę wody z moczenia śliwek i zmiksować ponownie.

  4. Powidła przełożyć do innego naczynia. Naczynie wymyć i osuszyć.

  5. kluski drożdżowe
  6. Do naczynia miksującego wlewamy mleko dodajemy drożdże, cukier, masło mieszamy 2 min. 30 s/37 °C/obr.1.

  7. Dodajemy mąkę, jaja, sól wyrabiamy ciasto 1 min. 30 s / Ciasto"Ciasto"

  8. Przekładamy ciasto do miski i zostawiamy do wyrośniecia na 10-15 minut .

  9. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Ciasto podzielić na ok. 8 równych części.

  10. Z każdej części ciasta uformować kulkę, spłaszczyć ją na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę powideł, zlepić (naciągając brzegi do góry) i uformować okrągłą kluskę. Tak przygotowane kluski przełożyć łączeniem do dołu na dolną część Varomy lekko natłuszczoenj olejem, z zachowaniem odstępów i pozostawić na chwilę, aby jeszcze podrosły. Ja gotuję na parze w dwóch partiach po 4 szt.

  11. Do naczynia miksującegi wlewamy 500 g wody. Nakładamy varomę i gotujemy 14 minut./Varoma/obr.1.

  12. Kluski odkładamy w ciepłe miejsce na czas przygotowania sosu.

  13. Wylać wodę i osuszyć naczynie.

  14. sos waniliowy
  15. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wiać mleko, dodać żółtka, sól i cukier. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i wyskrobać wnętrze, ziarna zachować. Do zawartości naczynia miksującego dodać ziarna i rozkrojoną laskę wanilii, podgrzać 6 min/80°C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 2. Sos przelać do miseczki i wyjąć laskę wanilii. (Jeśli sos jest zbyt płynny. należy wydłużyć czas podgrzewania o 2 min. Laskę wanilii i 50 g cukru można zastąpić 50 g cukru wanilioweg, wykonanego w Thermomixie.)

  16. Ciepłym sosem polać przygotowane kluski na parze. Posypać miesznką maku i cukru, w proporcjach 1:1.

Porady

- Kluski można mrozić, po uparowaniu i ostygnięciu.
- Powidła można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce lub użyć kupionych w sklepie.
- Sos można przygotować wcześniej i podgrzać przed podaniem.
- W wersji szybkiej i bardziej dietetycznej polecam zamiast sosu waniliowego, cukru i maku, możliwy do kupienie w marketach Almighurt - jogurt z marcepanem i makiem tmrc_emoticons.)

fot.: https://de.wikipedia.org/wiki/Germkn%C3%B6del

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Germknödel - kluski na parze z powidłami śliwkowymi, sosem waniliowym i makiem

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: