Składniki
powidła śliwkowe
- 120 g suszone śliwki, bez pestek, najlepiej kalifornijskie
- 0,25 litra wrzątku, do namoczenia śliwek
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 szczypty kardamonu
- 1 łyżek soku z cytryny
- 2 łyżki wina porto, opcjonalnie
kluski drożdżowe
- 100 g mleka
- 20 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 0,5 łyżeczki cukru
- 250 g mąki pszennej (typ 550), plus trochę do oproszenia blatu
- 1 jajko
- 2 szczypty soli
- 500 g wody
sos waniliowy
- 300 g mleka
- 4 żółtka
- 1 szczypty soli, opcjonalnie
- 50 g cukru
- 0,5 laski wanilii
dodatkowo do posypania
- 4 łyżek cukru pudru
- 4 łyżek mielonego maku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Śliwki włożyć do miski i zalać wrzątkiem tak aby je przykrywał (ok 250 ml). Przykryć miskę i odstawić na ok. 2 h, żeby napęczniały (można na całą noc).
- Wodę ze śliwek odlać, ale nie wylewać. Śliwki przełożyć do naczynia miksującego, dodać resztę składników. Wlać porto jeśli używamy.
- Założyć miarkę i wszysko zmiksować20 s/obr. 7 Śliwki zgarnąc kopystką ze ścianek naczynia. Jeśli powidła są za suche i źle się rozdrobniły, dodać troszkę wody z moczenia śliwek i zmiksować ponownie.
- Powidła przełożyć do innego naczynia. Naczynie wymyć i osuszyć.
- Do naczynia miksującego wlewamy mleko dodajemy drożdże, cukier, masło mieszamy 2 min. 30 s/37 °C/obr.1.
- Dodajemy mąkę, jaja, sól wyrabiamy ciasto 1 min. 30 s / "Ciasto"
- Przekładamy ciasto do miski i zostawiamy do wyrośniecia na 10-15 minut .
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Ciasto podzielić na ok. 8 równych części.
- Z każdej części ciasta uformować kulkę, spłaszczyć ją na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę powideł, zlepić (naciągając brzegi do góry) i uformować okrągłą kluskę. Tak przygotowane kluski przełożyć łączeniem do dołu na dolną część Varomy lekko natłuszczoenj olejem, z zachowaniem odstępów i pozostawić na chwilę, aby jeszcze podrosły. Ja gotuję na parze w dwóch partiach po 4 szt.
- Do naczynia miksującegi wlewamy 500 g wody. Nakładamy varomę i gotujemy 14 minut./Varoma/obr.1.
- Kluski odkładamy w ciepłe miejsce na czas przygotowania sosu.
- Wylać wodę i osuszyć naczynie.
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego wiać mleko, dodać żółtka, sól i cukier. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i wyskrobać wnętrze, ziarna zachować. Do zawartości naczynia miksującego dodać ziarna i rozkrojoną laskę wanilii, podgrzać 6 min/80°C/"Obroty wsteczne" /obr. 2. Sos przelać do miseczki i wyjąć laskę wanilii. (Jeśli sos jest zbyt płynny. należy wydłużyć czas podgrzewania o 2 min. Laskę wanilii i 50 g cukru można zastąpić 50 g cukru wanilioweg, wykonanego w Thermomixie.)
- Ciepłym sosem polać przygotowane kluski na parze. Posypać miesznką maku i cukru, w proporcjach 1:1.
szybkie powidła z suszonych śliwek
kluski drożdżowe
sos waniliowy
Porady
- Kluski można mrozić, po uparowaniu i ostygnięciu.
- Powidła można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce lub użyć kupionych w sklepie.
- Sos można przygotować wcześniej i podgrzać przed podaniem.
- W wersji szybkiej i bardziej dietetycznej polecam zamiast sosu waniliowego, cukru i maku, możliwy do kupienie w marketach Almighurt - jogurt z marcepanem i makiem
fot.: https://de.wikipedia.org/wiki/Germkn%C3%B6del
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
A ile masła do klusek? Roztopione czy w kawałku?
Dziękuję za komentarz i cieszę się, że smakowało!!!
Germknödel znamy z wyjazdów na narty do Niemiec. Zawsze jedliśmy je ze smakiem w przerwie obiadowej. Fajnie, że jest tu na nie przepis. Smakują przynajmniej tak samo pysznie, (jeśli nie lepiej) jak w Niemczech.
Bardzo dobry przepis, polecamy wszystkim, którzy lubią obiady na słodko. Dziś była właśnie premiera i smakowały wyjątkowo pysznie. Dziękujemy za 100% przepis i polecamy koniecznie innym. Jeśli ktoś ich nie zna to musi je koniecznie poznać☺
Polecam, brdzo dobre!
Na to czekałam Muszę wypróbować koniecznie w krótce !!