- TM 5
Składniki
BATONY
- 150 g masła z nerkowców (można zrobić w Thermomixie)
- 50 g melasy z karobu (lub syropu klonowego)
- 15 g oleju kokosowego
- 1 szklanka mieszanki orzechowo - owocowej (np. orzechy włoskie, siemię lniane, żurawina, daktyle, prażone: migdały, pestki słonecznika, ziarna sezamu)
- szczypta soli himalajskiej lub kamiennej
- 50 g płatków owsianych bezglutenowych lub quinoa
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć olej kokosowy, nałożyć miarkę, podgrzać do rozpuszczenia 1-2min/temp.80st/obr. 1
2. dodać lekko pokruszoną mieszankę orzechów (można posiekać w Thermomixie np. 4-6s/obr.6) i suszonych owoców (daktyle pokroić w paski)
3. dodać masło orzechowe, melasę, płatki owsiane, sól i wymieszać przy pomocy kopystki 5s/obr.4, aż do połączenia składników
4. gotową masę wyłożyć do formy (masa na wysokość ok. 2cm)
5. przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki
6. po tym czasie można kroić masę na batony
Porady
Jeżeli masa będzie za rzadka można dodać bakalii.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
super przepis! bardzo dobry pomysł z masłem orzechowym, bo batony nie są suche.