




Składniki
Do przygotowania kotletów będą potrzebne:
- 700 g kalafiora, podzielonego na różyczki
- 1/2 szklanki, kaszy manny
- 3 łyżki bułki tartej
- koperek wedle uznania
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 szczypta papryki ostrej, (opcjonalnie)
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny, ok. 2 łyżki
- sól, pieprz, do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do czystego naczynia miksującego wkładamy ząbek czosnku i koperek, miksujemy: 3s/obroty3
Masę na te kotlety można zapewne przygotować w TM, jednak ja używam tradycyjnego tłuczka. Nie udało mi się jeszcze osiągnąć w TM efektu, który zaplanowałam.
Przy użyciu tłuczka, rozgniatam kalafior do odpowiedniej konsystencji. Dodaję, kaszę mannę, przyprawy, bułkę tartą i mieszam. Na koniec dodaję jajko i jeszcze raz mieszam. Mokrymi dłońmi formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę na złoty kolor.
Podaję jako danie główne, lub dodatek do dania głównego,
Smacznego!
Kotlety z kalafiora
Porady
Jeżeli ktoś miałby pomysł jak rozdrobnić kalafior, ani nie na miazgę, ani by nie były za duże kawałki i nie trzeba było jednak użyć tłuczka - byłabym wdzięczna.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
I think I put both recipes in the recipe book at the same time. retro bowl
Zrobiłam te kotlety z pewnymi modyfikacjami - dodałam cebulę, jajko i więcej przypraw. Wyszły bardzo dobre, może nieco zbyt sypkie, ale udało się je skleić i usmażyć. Mnie i mężowi bardzo smakowały, jedynie dzieciom nie.
super
dalam panierke z ciecierzycy, fajnie wyszly i bardzo smaczne
Polecam, smaczniutko i szybko
Chcę je juto zrobić ale sama się zastanawiam czy kasza manna ma być ugotowana
Dodalam do wyprobowania
Czy kasza manna ma być ugotowana?
Proszę bardzo
i cieszę się, że smakowały, polecam jeszcze krokiety z kalafiora dla odmiany, chyba nawe razem wrzucałam oba przepisy na przepisownię.
Pozdrawiam,
Fakt, teraz też dodaję więcej czosnku, choć zamiast cebulki zdarza mi się dodać pora. Również polecm
Bardzo dobre, właśnie zrobiłam, wszystko mieliłam w termomixie. Wrzuciłam kalafior i czosnek, 5sek, 5obr, potem dodałam kasze i reszte składników, znów 8 sek, obr 5 i wbiłam jajko i na
"Obroty wsteczne" obr 5 , 5 sek, smażyłam na patelni na złoty kolor. Dzięki za przepis.