thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
4 osoba/osoby
Poziom
Łatwy

Składniki

Do przygotowania kotletów będą potrzebne:

  • 700 g kalafiora, podzielonego na różyczki
  • 1/2 szklanki, kaszy manny
  • 3 łyżki bułki tartej
  • koperek wedle uznania
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 szczypta papryki ostrej, (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny, ok. 2 łyżki
  • sól, pieprz, do smaku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Kotlety z kalafiora
  1.  

    Kalafiora układamy na Varomie Do naczynia miksującego wlewamy 500g wody. Zamykamy pokrywę, ustawiamy na niej naczynie do Varomy, ustawiamy parametry: 15min/VAROMA/obroty1.

    Po ugotowaniu, ostudzić.

  2. Do czystego naczynia miksującego wkładamy ząbek czosnku i koperek, miksujemy: 3s/obroty3

    Masę na te kotlety można zapewne przygotować w TM, jednak ja używam tradycyjnego tłuczka. Nie udało mi się jeszcze osiągnąć w TM efektu, który zaplanowałam.

    Przy użyciu tłuczka, rozgniatam kalafior do odpowiedniej konsystencji. Dodaję, kaszę mannę, przyprawy, bułkę tartą i mieszam. Na koniec dodaję jajko i jeszcze raz mieszam. Mokrymi dłońmi formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę na złoty kolor.

    Podaję jako danie główne, lub dodatek do dania głównego,

    Smacznego!

Porady

Jeżeli ktoś miałby pomysł jak rozdrobnić kalafior, ani nie na miazgę, ani by nie były za duże kawałki i nie trzeba było jednak użyć tłuczka - byłabym wdzięczna.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

KOTLETY Z KALAFIORA

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: