thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 5
przez Misha
opublikowany: 08/18/15
zmieniono dnia: 08/18/15

Składniki

na krem

  • 1 łyżeczka żelatyny, rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody
  • 5 łyżek cukru pudru zrobionego w Thermomix
  • 2 opakowania serka mascarpone (2x250g)
  • 5 jajek, najlepiej wiejskich, wiadomego pochodzenia

dodatkowe

  • 8 listkòw miety, do dekoracji (lub wg. uznania)
  • 8 owoców borówki, do dekoracji (lub wg uznania)
  • 2 szklanki borówki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    kremu na bazie kogla-mogla z serkami mascarpone
  1. Tu użyłam borówki, bo akurat takie owoce zerwałam w ogrodzie, może to być truskawka, banan i inne na jakie przyjdzie nam ochota. Z każdym z owoców smakuje zupełnie inaczej. Ja jednak uwielbiam w tym wydaniu z borówką.

    Do naczynia miksującego założyć motylek, wrzucić 5 żółtek (oddzielonych od białek, będą jeszcze potrzebne) oraz 5 łyżek cukru pudru, utrzeć kogel-mogel 3min./obr.3,5.

    Zdjąć motylek, dodać 2 serki mascarpone, założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego i wymieszać: 10sek./obr.4, zwiększyć stopniowo do 6 dodać przez otwór w pokrywie żelatynę(opcjonalnie, aby lepiej stężało) 5sek./obr.4.

    Całość wyłożyć do dużej miski.

    Naczynie miksujące umyć i osuszyć.

    Ubić pianę z białek (przepis podstawowy) założyć motylek wrzucić 5 białek i szczyptę soli, ubijać: 4min./obr. 3,5 lub do czasu, aż piana będzie sztywna.

    Przełożyć do miski z koglem-moglem i serkami i delikatnie wymieszać.

    Przygotować 8 pucharków i układać warstwami:

    1-2 łyżki borówki,

    masa mascarpone (połowę masy rozłożyć do 8-miu pucharków),

    1-2 łyżki borówki, 

    masa mascarpone (drugą połowę na wierzch).

    Na wierzchu udekorować borówką i miętą.

    Podawać schłodzone (co najmniej 1 godzinę w lodówce)

    SMACZNEGO!

Porady

W opcji dla 4 osób dodajemy 2-3 jajka, 2-3 łyżki cukru pudru oraz 1 serek mascarpone

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Deser z cyklu: "niebo w gębie", wariant z borówkami

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 22, 2016 at 23:39

    olpa1985

    Bardzo dobry, zrobilam z mandarynkami bo akurat mialam w domu i wszystkim domownikom bardzo smakowal.

    Najfajniejsze w tym deserze jest to, że chyba do wszystkich owoców pasuje tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

     

     

  • grudnia 1, 2015 at 21:58
    5.0

    Bardzo dobry, zrobilam z mandarynkami bo akurat mialam w domu i wszystkim domownikom bardzo smakowal.

  • sierpnia 20, 2015 at 00:48

    Co do jajek, celowo napisałam, że mają być "wiadomego pochodzenia" ponieważ jemy je tutaj na surowo. Z kupnymi, nawet tymi od babci na ulicy - jednak bym nie ryzykowała. Jeżeli chodzi o jajka to lepiej mieć stałego sprawdzonego dostawcę. No chyba, że ma się własny kurnik, a tego tylko pozazdrościć tmrc_emoticons.D

  • sierpnia 20, 2015 at 00:45

    Wczoraj wieczorem zrobiłam znowu, tyle, że z bananem, ponieważ nie chciało mi się iść po nocy do ogrodu po borókę. Zupełnie inny smak - polecam tmrc_emoticons.D

  • sierpnia 20, 2015 at 00:43

    Mikulinko, pewnie, że nie szkodzi, możesz je podać w salaterkach. Ja gdybym nie miała pucharków, podałabym w szklankach, co zresztą zrobiłam, bo deserów wyszło 8 a na zdjęciu jest 5. Pamiętaj, że do znakomitych deserów nadają się szklanki do whisky i blaszane miski tmrc_emoticons.)

    Smacznego!

  • sierpnia 19, 2015 at 09:20
    5.0

    Na samą myśl o tym deserze slinka do ust napływa. Borówkę swoją mam, za chwilkę wybiorę się do kurnika po jajka wiadomego pochodzenia.... Brakuje mi tylko tak szykownych pucharków, ale to chyba nie szkodzi?  Big Smile

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: