Składniki
Do przygotowania pasty będą potrzebe
- 200 g soczewicy, uprzednio namoczonej (ja moczę kilka godzin)
- 4 srednie marchewki
- 70 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej, może być szczypta chilli, lub do smaku
- 1 szczypty kurkumy, mielonej, opcjonalnie
- 2 szczypty szafranu indyjskiego, opcjonalnie
- 25 g oleju, do smażenia cebuli i czosnku
- 2 łyżki olaju, do smażenia marchewki
- sól, do smaku
- woda
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
W czasie, gdy soczewica się gotuje, obieram cebulę i czosnek oraz marchew.
Marchew tarkuję i smażę na dwóch łyżkach oleju. Przesmażam chwilę i dodaję odrobinę wody, by się podtuszyła i zmiękła. Pod koniec tuszenia dodaję curry, paprykę słodką, ostrą lub chilli, kurkumę, szafran i sól.
Po ugotowaniu soczewicy, wyjmuję koszyczek, by ociekła.
Po opłukaniu naczynia miksującego wrzucam cebulę i czosnek, miksuję drobno: 4s/obr.5, następnie wlewam 25g oleju i duszę 3min/120stC/obr1
Cebulę z czosnkiem wrzucam do miski z utuszoną marchewką.
Nie myjąc naczynia wrzucam odsączoną soczewicę i delikatnie siekam: 3min/obr5
Porady
Można wszystkie sładniki zmiksować na gładką masę, albo pozostawić tak jak w przepisie każdy składnik wyczuwalny.
Można też marchewkę rozdrobnić w TM zamiast tarkować i przesmażyć. Jednak ja podałam przepis tak jak ja zazwyczaj robię.
Najważniejsze w przepisie jest to, by dostosować go do własnych możliwości, preferencji smakowych, czy po prostu wygody.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Cieszę się, że smakowała
Ja najpierw moczę (tak też napisałam w składnikach)
Ważę już namoczoną.
200 g soczewicy suchej czy po namoczeniu?
Wygląda pysznie
Pyszna pasta