thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 19/03/15
zmieniono dnia: 19/03/15

Składniki

Do przygotowania pasty będą potrzebe

  • 200 g soczewicy, uprzednio namoczonej (ja moczę kilka godzin)
  • 4 srednie marchewki
  • 70 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej, może być szczypta chilli, lub do smaku
  • 1 szczypty kurkumy, mielonej, opcjonalnie
  • 2 szczypty szafranu indyjskiego, opcjonalnie
  • 25 g oleju, do smażenia cebuli i czosnku
  • 2 łyżki olaju, do smażenia marchewki
  • sól, do smaku
  • woda

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Gotujemy uprzednio namoczoną soczewicę. Wsypujemy ją do koszyczka, który ustawiamy w TM, wlewamy wodę by sięgała cm ponad soczewicę. Ustawiamy: czas: 30min/100st.C/obroty:3

     

  2. W czasie, gdy soczewica się gotuje, obieram cebulę i czosnek oraz marchew.

    Marchew tarkuję i smażę na dwóch łyżkach oleju. Przesmażam chwilę i dodaję odrobinę wody, by się podtuszyła i zmiękła. Pod koniec tuszenia dodaję curry, paprykę słodką, ostrą lub chilli, kurkumę, szafran i sól.

    Po ugotowaniu soczewicy, wyjmuję koszyczek, by ociekła.

    Po opłukaniu naczynia miksującego wrzucam cebulę i czosnek, miksuję drobno: 4s/obr.5, następnie wlewam 25g oleju i duszę 3min/120stC/obr1

    Cebulę z czosnkiem wrzucam do miski z utuszoną marchewką.

    Nie myjąc naczynia wrzucam odsączoną soczewicę i delikatnie siekam: 3min/obr5

  3. Posiekaną soczewicę mieszam z pozostałymi składnikami. Próbuję na smak czy nie brakuje niczego. Przeważnie jeszcze dosalam i dodaję odrobinę innych przypraw by pasta nabrała wyrazistości.

    Życzę smacznego!

Porady

Można wszystkie sładniki zmiksować na gładką masę, albo pozostawić tak jak w przepisie każdy składnik wyczuwalny.

Można też marchewkę rozdrobnić w TM zamiast tarkować i przesmażyć. Jednak ja podałam przepis tak jak ja zazwyczaj robię.

Najważniejsze w przepisie jest to, by dostosować go do własnych możliwości, preferencji smakowych, czy po prostu wygody.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: