Składniki
CIASTO
- 220 g mleka
- 40 g drożdży, świeżych
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM, lub 1 opakowanie kupnego cukru wanioliowego
- 500 g mąki przennej
- 80 g masła miękkiego, + dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
- 15 g cynamonu mielonego, lepiej mieć w zapasie więcej, by nie zabrakło
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ciasto drożdżowe robię według przepisu z Kulinarne ABC, tyle, że bez kruszonki
1. Do naczynia miksującego wlewam mleko, dodaję pokruszone świeże drożdże, cukier i cukier waniliowy, podgrzewam 2min i 30s/37st.C/obr.1
2. Dodaję mąkę, masło, jajko, żółtko ii sól, wyrabiam 2min/"Ciasto"
4. Ciasto przekładam do dużej miski i przykrywam ściereczkąkuchenną. Pozostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 min. Ciasto podwaja swoją objętość.
5. Natłuszczam okrągłą forme do babki (taka z kominem w środku)
6. Biorę miskę z ciastem, miskę z wodą do moczenia rąk oraz talerz głęboki, do którego będę dosypywała porcjami cynamon mielony.
7. Moczę ręce i biorę porcję (garść) ciasta, robię z niego kulkę rolując w dłoniach, obtaczam w cynamonie i układam pierwszą warstwę na dnie formy
Ciasto
Porady
Jeżeli po ułożeniu trzech warstw zostanie Wam ciasto, zróbcie kilka cynamonowych bułeczek, też będą pyszne.
___________________________________________
Ciasto pieczone w zbyt wysokiej temperaturze wysycha i nie wyrasta, zbyt niskiej - szybko rośnie i może być blade i surowe.
180 st. C w zupełności wystarczy. Jednak każdy piekarnik jest inny i potrzebuje od 40 do 50 minut.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przepyszna
Rewelacja! Jużzrobione
babka pycha i pięknie wyrosła. Cynamonu nie ma co żałowaćczym więcej tym smaczniej!
Następnym razem proponuję zaopatrzyć się w większe ilości cynamonu. Ja nigdy nie mogę zdjęcia całej babki zrobić, bo zanim się objerzę by wziąć aparat, to połowy już nie ma. Serio!
To prawda, w tej babie cynamonu nigdy dosyć A do tego z talerza "znika" za szybko...
Babka super. Udała mi się za pierwszym razem. Ciasto wyrosło i upiekła się idealnie. Polecam przepis. Ja robiłam bez cynamonu, bo akurat nie miałam w domu i nie chciało mi się iść do sklepu. Po wyrośnięciu, ciasto przełożyłam do formy. Wyszła idealna, bardzo smaczna.
monikalopuska
babkę upiekłam na świeta wyszła pyszna nie za słodka, bałam sie mocno obtaczac kulki w cynamonie żeby nie było go za dużo ale nie potrzebnie się obawiałam po wyrośnieciu idealnie się proporcjonuje. polecam
Z kakao nie próbowałam, wydawało się, że ten cynamon jest dość ciemny. Ale jak zrobisz to proszę pochwal się i dodaj do przepisu swoją wersję
babke upieklam jest rewelacja zrobie jeszcze z kakaem)
Ala, ostatnio trochę je zmodyfikowałam, ale muszę spisać proporcje i wrzucę jako wariant na portal.
Dam znać jak się pojawi. Na razie mało czasu i nie robię tej baby. Jak to latem, dominują u mnie sernikopodobne wyroby na milion sposobów - zapraszam