- TM 6
- TM 5
Składniki
Do przygotowania dżemu będą potrzebne:
- 1 opakowanie żelfixu 3:1 (40 g)
- 350 g cukru, białego, brązowego wedle upodobań
- 400-430 g czerwonej porzeczki, umytej i oberwanej z łodyżek
- 1-2 laski wanilii, tylko nasiona
- 700 g truskawek, umytych i oszypułkowanych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Przygotowywanie porzeczki: Czerwoną porzeczkę zmiksować (6s/obr.6) i przetrzeć ją przez drobne sito, aby pozbyć się resztek pestek. Po dokładnym przetarciu powinno zostać ok. 300 g.
Jeżeli nie przeszkadzają tobie pestki w dżemie, możesz pominąć ten krok.2. Gotowanie dżemu: Do naczynia miksującego wkładamy: przetarte porzeczki (ok. 300 g) oraz 700 g truskawek i miksujemy 10s/obr.6. Następnie dodajemy cukier, żelfix i nasiona laski wanilii. Gotujemy bez miarki, z założonym koszyczkiem na pokrywę naczynia, 15 min/100st.C/obr.3 "Obroty wsteczne"
3. Po ugotowaniu przelewamy do wyparzonych słoiczków o pojemności 250 ml.
Dodatkowo można pasteryzować w piekarniku 130 st. C, 20 min.
PRZYGOTOWANIE DŻEMU:
Porady
Zanim przystąpimy do przygotowywania dżemu, należy umyć, osuszyć słoiki i je wyparzyć (najlepiej w piekarniku 110 st.C, 15 minut).
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobry, ale jak dla mnie szkoda, że taki ,, rozmymłany''.
Wolę jak są w dżemie kawałki owoców.
Miałem sporo i porzeczek i truskawek i wyszły mi dwie porcję. Przy drugim razie po wrzuceniu porzeczek i truskawek do naczynia miksującego wcale ich nie miksowałem. Od razu nastawiłem gotowanie przy obrotach wstecznych na 1,5. Nic się nie przypaliło a w gotowym drzemie pozostały kawałki porzeczek i nawet truskawek. A i dałem pół płaskiem łyżeczki chilli. W gotowym drzemie praktycznie niewyczuwalna a podkreśla smak.
W tym roku również nie mogło zabraknąć idealnego połączenia truskawki z porzeczką. Dżem robi furrorę wśród rodziny i znajomych
Myślę, że to nie przeszkadza, ponieważ również zamroziłam. Czekam na inne owoce, a wtedy truskawek nie będzie. Gdy po rozmrożeniu będzie za dużo wody/soku, to można zlać. Sprawdź najpierw czy nie można jeszcze kupić
Mam pytanie czy dzemik wyjdzie jeśli truskawki będą mrożone?
Are you sure to delete this comment ?