Czas przygotowania
4h 0min
Czas całkowity
4h 0min
porcja/porcje/porcji
20
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
- TM 6
- TM 5
opublikowany: 14/12/22
zmieniono dnia: 14/12/22
Składniki
SPÓD
- 160 g sucharków bez cukru, (np firmy MAMUT)
- 280 g kremu orzechowo-czekoladowego, (typu nutella)
MASA SEROWA
- 40 g cukru, lub innego słodzidła: ksylitolu, erytrytolu
- 2 łyżki cukru waniliowego, wykonanego w TM, lub 30 gram cukru waniliowego z torebki
- 500 g twarogu, półtłustego
- 200 g śmietany, 12% tłuszczu
- 250 g sera mascarpone
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 1 opakowania galaretki, przezroczystej
- 0,12 litra wrzącej wody, (100 ml do rozpuszczenia galaretki + 20 ml do rozpuszczenia żelatyny)
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 2 łyżki zimnej wody, do namoczenia żelatyny
MUS OWOCOWY
- 350 g owoców, świeżych lub mrożonych (truskawek, malin, porzeczek)
- 100-150 g cukru, lub ksylitolu, erytrytolu (ilość uzależniona jest od stopnia kwaśności owoców)
- 1 opakowania galaretki owocowej, czerwonej, używamy takiej, jakie owoce dodajemy do musu: truskawkowa, malinowa....
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- SPÓD: Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć połowę (ok. 80g) połamanych sucharków, ustawić funkcję rozdrabniania/bułka_tarta/gruboziarnista. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, rozdrobnić 3 s/obr. 6. Przesypać do innego naczynia. Czynność powtórzyć z drugą połową sucharków. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, rozdrobnić 3 s/obr. 6.
- Krem czekoladowo-orzechowy podgrzać w mikrofali lub kąpieli wodnej. Wymieszać kopystką z rozdrobnionymi sucharkami.
- Przygotować blachę o wymiarach 25x21cm. Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masę rozprowadzić równomiernie na spodzie blachy. Za pomocą dłoni docisnąć masę, by warstwa była zwarta o gładkiej powierzchni.
Wstawić blachę do lodówki, by stężała. - MASA SEROWA: Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia.
Przezroczystą galaretkę zalać 100 ml wrzatku, dokładnie wymieszać trzepaczką.
Do żelatyny dodać 20 ml wrzątku, dokładnie wymieszać. Połączyć galaretkę z żelatyną i pozostawić do ostudzenia. - Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, zmielić 5 s/obr. 10.
- Dodać cukier waniliowy wykonany w TM, twaróg i śmietanę. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, zmiksować 2 min/obr. 5.
- Dodać serek mascarpone wymieszać przy pomocy kopystki 1 min 30 s/obr. 5. Następnie dodać 1,5 łyżki soku z cytryny i mieszać 1 min 30 s/obr. 5, w tym czasie stopniowo wlewając przez otwór w pokrywie naczynia miksującego ostudzoną, lekko tężejącą galaretkę z żelatyną. Po wlaniu galaretki założyć miarkę napokrywę naczynia, by masa nie chlapała.
- Masę serową przełożyć na czekoladowy spód, wyrównać masę kopystką i włożyć do lodówki do stężenia (minimum 30 min).
- MUS OWOCOWY: Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć swieże owoce. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, rozdrobnić 10 s/obr 5 (w przypadku mrożonych owoców rozdrobnić 10 s/obr. 10).
- Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego, dodać cukier oraz galaretkę. Założyć koszyczek na pokrywę naczynia miksującego, podgrzewac 10 min/95 stopni C/obr. 3.5. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, zmiksować 30 s/obr. 5-9 stopniowo zwiększając obroty.
Pozostawić do ostudzenia. - Mus owocowy wylać na stężałą masę serową i wstawić do lodówki na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Sernik podawać schłodzony, pokrojony na kwadraty 5x5.
SPÓD:
MASA SEROWA:
MUS OWOCOWY:
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Przyjęcie
Urodziny
Urodziny dziecka
Wegetariańska
Przepis dla dzieci
Bez jajek
Bez alkoholu
Wiosna
Lato
Jesień
Zima
Walentynki
Karnawał
Wielkanoc
Dzień Matki
Boże Narodzenie
Sylwester
Dzień Ojca
Dzień Babci i Dziadka
Naturalne
Przepis szefa kuchni
Przepis dla dużej rodziny
Przepis dla starszych osób
Deser
Przekąska
Chłodzenie
Ciasto
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?